Доступність посилання

ТОП новини

Луценко: ГПУ провела обшуки у причетних до вивезення з Києва «чорної сотні» «Беркута»


Силовики ведуть вогонь по активістах Майдану, 20 лютого 2014 року
Силовики ведуть вогонь по активістах Майдану, 20 лютого 2014 року

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявляє, що співробітники ГПУ провели обшуки у причетних до вивезення з Києва представників так званої «чорної сотні» «Беркута».

«Сьогодні силами Департаменту спецрозслідувань ГПУ пройшли обшуки у причетних до вивезення з Києва після кривавих розстрілів «чорної сотні» «Беркута» і подальшого знищення їхньої зброї. Знайдені в озері елементи снайперської гвинтівки (яку вся країна бачила в руках убивці під Жовтневим палацом) і автоматів стануть черговим доказом на судовому процесі», – написав він у Facebook.

У лютому 2015 року у Генпрокуратурі заявили, що повідомлено про підозру 20 бійцям так званої «чорної роти» за статтями кримінального кодексу про перевищення службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки, вчинення за попередньою змовою умисних вбивств та замахів на вбивства декількох осіб способом, небезпечним для життя багатьох осіб, а також втрату табельної зброї.

Наразі в суді розглядають справу проти колишніх «беркутівців» Павла Аброськіна, Сергія Зінченка, Олександра Маринченка, Сергія Тамтури та Олега Янішевського. Їх обвинувачують у розстрілі активістів Майдану у Києві в лютому 2014 року.

У вересні 2014 року екс-командир роти «Беркута» Дмитро Садовник, якого також підозрюють у розстрілі 39 майданівців, втік з-під домашнього арешту, його оголосили у розшук.

У лютому 2014 року під час сутичок протестувальників із силовиками в центрі Києва загинули понад сто осіб, сотні були поранені, найбільше з яких – 20 лютого. Більшість людей загинули від куль снайперів, які влучали протестувальникам у голову, серце і шию. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати «Небесною сотнею».

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали 2,5 тисячі осіб, 104 з них загинули.

XS
SM
MD
LG