Доступність посилання

ТОП новини

Україна та Азербайджан підтримали міжнародно визнані кордони – Порошенко


Президенти Азербайджану Ільгам Алієв (л) та України Петро Порошенко, Баку, 14 липня 2016 року
Президенти Азербайджану Ільгам Алієв (л) та України Петро Порошенко, Баку, 14 липня 2016 року

Україна не сприймає фактичного статусу Нагірного Карабаху і дякує Азербайджану за невизнання анексії Криму і підтримку територіальної цілісності України в міжнародно визнаних кордонах. Про це 14 липня заявив президент України Петро Порошенко на спільній прес-конференції з президентом Азербайджану Ільгамом Алієвим у Баку, повідомляють українські інформагенції.

«У центрі уваги переговорів перебувало головне для наших країн питання – це взаємна підтримка суверенітету, територіальної цілісності і незалежності наших держав. Україна зі свого боку наголосила на категоричній неприйнятності збереження статус-кво Нагірного Карабаху і з великим задоволенням сприйняла тверду позицію Азербайджану щодо невизнання анексії Криму і підтримки територіальної цілісності України в міжнародно визнаних кордонах», – сказав Порошенко.

Верховна Рада України оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України підписав закон про це. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції проти Москви. Росія заперечує окупацію Криму і називає це «відновленням історичної справедливості».

Нагірний Карабах, автономія у складі міжнародно визнаних кордонів Азербайджану, більшість населення якої становлять вірмени за національністю, одностороннім чином проголосив 1991 року незалежність у перебігу протистояння кінця 1980-х і війни 1990–1994 років, унаслідок якого Азербайджан втратив контроль над регіоном. У Баку вважають, що цей регіон окупувала Вірменія.

Внаслідок конфлікту довкола Нагірного Карабаху загинули близько 30 тисяч людей, сотні тисяч стали біженцями. Азербайджан не контролює не тільки сам Нагірний Карабах, а й прилеглі до нього території, які ніколи не належали до складу автономії, – всього близько 20% своєї міжнародно визнаної території.

XS
SM
MD
LG