Доступність посилання

ТОП новини

У Сеймі Польщі закінчилося друге читання проекту «волинської» постанови


Сейм Республіки Польща
Сейм Республіки Польща

Польський Сейм пізно ввечері 20 липня завершив друге читання проекту постанови «Про встановлення 11 липня Днем пам’яті поляків, жертв геноциду, вчиненого ОУН-УПА».

Проект постанови представив депутат Міхал Дворчик з партії «Право і справедливість». Він повідомив, що парламентська комісія підтримала проект, написаний його партією. Згідно з цим варіантом, Сеймові пропонують визнати трагічні події на Волині й Галичині 1943–1945 років «геноцидом поляків», а пам’ять загиблих вшановувати щороку 11 липня.

На думку Дворчика, така постанова не тільки є даниною пам’яті загиблим, але може запобігти виникненню в майбутньому «стіни», що відмежує українців від поляків.

Натомість Марцін Свенціцький, депутат від партії «Громадянська платформа», говорив, що запропоновану постанову не можна розглядати поза контекстом сучасних подій в Україні.

«Буває так, що найбільш шляхетні наміри і заклики можуть принести зворотній ефект», – сказав Свенціцький.

До поміркованості у заявах, які стосуються минулого, закликав Єжи Мейштович, представник партії «Сучасна» (Nowoczesna). Він наголосив, що сьогодні Європа опинилася на крутому повороті, а поляки можуть почуватися в безпеці, допоки Україна бореться з зовнішньою агресією.

Після дискусії депутати відправили проект постанови до профільної комісії для внесення доповнень і виправлень. Остаточний варіант документу в Сеймі збираються ухвалити у п’ятницю, 22 липня.

Президент України Петро Порошенко 8 липня разом з українською делегацією під час візиту до Варшави на саміт НАТО поклав квіти до Пам’ятника жертвам Волинської трагедії.

У МЗС України раніше закликали утриматися від політизації Волинської трагедії.

Цього року виповнюються 73-і роковини Волинської трагедії, що забрала життя десятків тисяч поляків і українців під час взаємних конфліктів на території нинішньої Західної України.

Сейм (нижня і провідна палата парламенту) Польщі у 2013 році з нагоди 70-ї річниці Волинської трагедії відмовився визнати ті події геноцидом польського народу, однак підтримав формулювання «етнічна чистка з ознаками геноциду».

На початку червня цього року два колишні президенти України, голови українських церков і представники інтелігенції закликали поляків до примирення і встановлення спільного дня пам’яті жертв польсько-українських конфліктів. На це двісті депутатів польської владної нині партії «Право і справедливість» заявили, що поважають українську державність, але не схвалюють української історичної політики.

XS
SM
MD
LG