Доступність посилання

ТОП новини

Міністр фінансів не побачив підстав повертати Росії «борг Януковича»


Міністр фінансів України Олександр Данилюк заявив, що не бачить, чому Україна має повертати Росії кошти на суму у 3 мільярди доларів за кредитом, що був отриманий владою попереднього президента Віктора Януковича.

Як сказав міністр в ефірі телеканалу «Еспресо ТБ», саме така позиція України в суді, яку вона буде доводити.

За його словами, це був «політичний кредит», який Росія змусила Україну взяти. «Тому наша позиція – що ми не маємо ці кошти повертати», – сказав Данилюк.

Він також нагадав як додатковий аргумент, що Росія окупувала український Крим і здійснила агресію на частині Донбасу, через що Україна втратила частину своєї економіки.

Росія позивається до України про повернення цих коштів у Вищому суді Англії, бо українські облігації, які вона викупила, були випущені за англійським правом. Україна виступила з запереченням проти цього позову.

Міністерство фінансів і Міністерство закордонних справ України у зв’язку з цим спільно заявляли: «Заперечення України проти позову обґрунтовують, що договір щодо запозичень є недійсним та таким, що не підлягає примусовому виконанню, через низку причин. До таких причин, зокрема, належить те, що згідно з українським законодавством Україна не мала необхідної дієздатності на укладення угоди, яка порушувала встановлені на той час межі запозичень, а також що угода була укладена в результаті примусу, який здійснювався з боку Росії на Україну протягом усього 2013 року з метою не допустити укладення Україною Угоди про асоціацію із ЄС».

Крім того, в Україні Голосіївський районний суд Києва наклав арешт на виплату цього боргу і відсотків за ним у порядку забезпечення позову переселенців із окупованої частини Луганської області про «відшкодування моральної та майнової шкоди, завданої внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України та окупації Російською Федерацію частини території Луганської області».

У грудні 2013 року тодішній президент України Віктор Янукович домовився з президентом Росії Володимиром Путіним, що Росія надасть Україні кредит на 15 мільярдів доларів через розміщення українських цінних паперів. Невдовзі перша частина цих облігацій на суму 3 мільярди доларів була розміщена на Ірландській фондовій біржі, яку й викупила Росія.

Упродовж осені минулого року Україна узгодила реструктуризацію своїх зобов’язань, включно зі списанням частини їх, із більшістю зі своїх приватних кредиторів – крім Росії.

XS
SM
MD
LG