Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ повідомила про нові погрози її місії


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Організація з безпеки і співпраці повідомила, що члени її Спеціальної моніторингової місії в Україні зазнали нових погроз зброєю на сході України.

Цього разу, мовиться в повідомленні, інцидент стався на території біля лінії контакту, що вважається підконтрольною урядові України, а погрози здійснили люди, що представилися військовими Збройних сил України.

Як повідомили в ОБСЄ, це сталося вранці у вівторок, 2 серпня, на дорозі між Лопаскином і Лобачевом на Луганщині; ця дорога лежить біля Сіверського Дінця, що є в цьому місці фактичною лінією контакту. Дві автомашини ОБСЄ перепинив на позиції, що відома як позиція Збройних сил України, чоловік в однострої військового типу без прикметних знаків і, знявши автомат АКСУ-74 (вкорочена модель, не призначена для піхоти – ред.) із запобіжника й дославши патрон у патронник, навів зброю на члена місії і російською мовою наказав: «Стояти. Нікуди ви не підете».

На прохання викликати старшого чоловік поговорив із кимось по рації російською мовою. Хвилин через п’ять – сім прибув іще один чоловік із автоматом із глушником, що виглядав старшим командиром, у супроводі трьох інших автоматників, дехто з яких виглядав п’яним. Дехто з прибулих був в одностроях військового типу; у що були вдягнені інші, у звіті не сказано.

Як поінформували спостерігачі ОБСЄ, прибулий чоловік розмовляв агресивно російською мовою й назвав себе й інших присутніх військовослужбовцями Збройних сил України. Приблизно через п’ятнадцять хвилин переговорів місію пропустили далі, і вона завершила плановану поїздку.

Місцевість, де стався інцидент, лежить на підконтрольному урядові України березі Сіверського Дінця, за кількасот метрів від неширокої річки. Сіверський Донець є тією частиною лінії контакту, де діють нелегальні переправи для незаконного переміщення товарів на окуповані території. Деяких представників Збройних сил України, і контрактників чи мобілізованих, і бійців добровольчих частин, звинувачували у причетності до таких схем.

Попередній інцидент із погрозами членам СММ ОБСЄ стався 29 липня в селах Лукові й Приморському на півдні окупованої частини Донеччини. Там бойовики під погрозою застосування зброї прогнали спостерігачів, потім жестами погрожували їм «відрізати голови», а словесно обіцяли розстріляти їх, змушували їхати під збройним конвоєм, перш ніж урешті відпустили.

Такі інциденти ставалися й раніше; за словами керівництва місії, 90 відсотків випадків перешкоджання її діяльності стається на окупованих територіях. ОБСЄ, відповідно до мандату її місії в Україні, вимагає для неї необмеженого доступу, в першу чергу на сході України.

XS
SM
MD
LG