Доступність посилання

ТОП новини

У Росії засудили ще чотирьох людей за участь у «Хізб-ут-тахрір»


Ілюстраційне фото: на одному з судових процесів у справі руху «Хізб-ут-тахрір» у Росії, архів
Ілюстраційне фото: на одному з судових процесів у справі руху «Хізб-ут-тахрір» у Росії, архів

У Росії засудили ще чотирьох людей через їхню участь в ісламському рухові «Хізб-ут-тахрір», що заборонений у цій країні.

Як повідомила Федеральна служба безпеки Росії, суд у місті Челябінську засудив їх до восьми років позбавлення волі, визнавши всіх чотирьох винними у членстві в забороненій терористичній групі і у пропаганді екстремістських поглядів.

Останніми місяцями вже кілька людей були затримані чи й уже засуджені через участь у русі «Хізб-ут-тахрір» у Челябінській області Росії, що межує з республікою Башкортостан у складі Росії і з Казахстаном – і там, і там переважною релігією є іслам.

Ісламський рух «Хізб-ут-тахрір» легально діє в більшій частині світу, зокрема і в Україні. Він прагне до заявленої мети мирним чином об’єднати всіх мусульман у єдиній мусульманській державі-«халіфаті» і, на відміну від радикальних екстремістів, відкидає тероризм і загалом будь-які силові методи для досягнення цієї мети.

Усупереч запереченню рухом ідей тероризму й екстремізму, в Росії його визнали екстремістським і заборонили ще 2003 року. Після окупації Криму Росія перенесла цю заборону і на окуповану територію українського півострова. Російські силові структури затримали за звинуваченням у членстві в русі наразі 14 кримчан, чотирьом із них уже висунули звинувачення й судять їх; правозахисники визнали підсудних політв’язнями.

XS
SM
MD
LG