Доступність посилання

ТОП новини

«ДНР» не може мати акредитованих дипломатів у Чехії – чеське МЗС


МЗС Чехії вчергове заявляє, що угруповання «ДНР» не може мати ніякого представництва у цій країні, оскільки не є суб’єктом міжнародного права.

«Самозвана «Донецька народна республіка» не може мати акредитованих дипломатів у Чехії, оскільки Чехія не визнає існування «ДНР», відтак це не може бути міжнародним суб’єктом», – сказала речниця МЗС Чехії Міхаела Лаґронова 23 серпня у коментарі Радіо Свобода.

«Медіа повідомляють про представництво офісу так званої «Донецької народної республіки», що, найімовірніше, стосується зареєстрованої в Остраві асоціації, а не акредитованого дипломатичного офісу», – зазначила Лаґронова.

Про яку саме асоціацію йдеться, вона не уточнила.

Раніше у вівторок російські ЗМІ з посиланням на підтримуваних Росією сепаратистів угруповання «ДНР» повідомили про відкриття 1 вересня «представницького центру» «ДНР» у Чехії.

24 червня донецькі сепаратисти уже заявляли про відкриття у Чехії «представництва «ДНР». За інформацією донецьких сепаратистів, їхнім «представником» у Чехії є Нела Ліскова, голова громадської асоціації «Національна самооборона». Ця організація виступає з популістських і антизахідних позицій. Тоді якраз і заявлялося, що це «представництво» працюватиме в Остраві, де, за даними з фейсбуку Ліскової, вона й живе.

У МЗС Чехії тоді наголосили, що «Нела Ліскова не представляє Чехії, тож не може виступати від її імені». У МЗС Чехії тоді теж заявили, що угруповання «ДНР» не може мати представництва у цій країні, оскільки не є суб’єктом міжнародного права.

Нела Ліскова у травні 2016 року разом невеликою групою однодумців пікетувала посольство України в Чехії з протестом проти політики української влади щодо Донбасу і на підтримку сепаратистів.

В Україні збройні сепаратистські угруповання «ДНР» та «ЛНР», які контролюють частину Донецької і Луганської областей, визнані терористичними.

Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі. Москва ці звинувачення відкидає, заявляючи, що на Донбасі немає російських військових, але є «добровольці».

Бойові дії на Донбасі тривають від квітня 2014 року. За цей час, за даними ООН, там загинули близько 10 тисяч людей.

XS
SM
MD
LG