Доступність посилання

ТОП новини

Голова ОБСЄ висловив занепокоєння погрозами спостерігачам в Україні


Франк-Вальтер Штайнмаєр, архівне фото
Франк-Вальтер Штайнмаєр, архівне фото

Чинний голова Організації з безпеки і співпраці в Європі, міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр висловив занепокоєння з приводу повідомлень про обстріли членів Спеціальної моніторингової місії в Україні і погрози їм. Два такі випадки сталися останніми днями.

Такі напади, що мають на меті перешкодити роботі цивільної неозброєної спостережної місії ОБСЄ і її членів, цілком неприйнятні, наголосив він.

Усі сторони мають повністю гарантувати безпеку спостерігачів і обладнання ОБСЄ і надавати їм безперешкодний доступ по всій країні, включно з зоною конфлікту, заявив Штайнмаєр. А відповідальні за напади на них мають бути притягнені до відповідальності, додав він.

Раніше в середу Міністерство закордонних справ України теж виступило з вимогою до Росії і підтримуваних нею сепаратистів припинити залякування спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні і гарантувати їм безпечний доступ до всієї території Донецької та Луганської областей, у тому числі й до неконтрольованої Києвом ділянки українсько-російського кордону. МЗС «рішуче засуджує провокації, які регулярно здійснюються Росією та підконтрольними їй бойовиками проти спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні з метою унеможливлення ефективної діяльності місії», мовиться в заяві.

У вівторок СММ ОБСЄ у своєму звіті повідомила про інцидент на блокпості в окупованому селі Лукові Донецької області, підконтрольному угрупованню «ДНР», де представники угруповання погрожували спостерігачам місії. В СММ зазначили, що на цьому ж блокпості схожий інцидент стався зі спостерігачами ОБСЄ 29 липня.

Перед тим, у неділю, в ОБСЄ повідомляли про обстріл її патруля, що стався в селі Новоолександрівка на Луганщині, що лежить біля лінії контакту на окупованій території. В цьому випадку члени місії не звинуватили в обстрілі безпосередньо жодну зі сторін.

Такі інциденти ставалися і в інших випадках; за словами керівництва місії, 90 відсотків випадків перешкоджання її діяльності стається на окупованих територіях. Із приводу тих таких випадків, що ставалися на вільній частині України, ОБСЄ не мала скарг на реакцію на них української сторони.

XS
SM
MD
LG