Доступність посилання

ТОП новини

Human Rights Watch закликає Росію негайно звільнити Ільмі Умерова


Ільмі Умеров
Ільмі Умеров

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch закликає російську владу негайно звільнити утримуваного у психіатричній лікарні заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова. Про це 26 серпня повідомляє офіційний сайт правозахисників.

«Примусове тримання Умерова в психіатричній установі є кричущим порушенням його прав. Це також ганебна спроба використати психіатрію, щоб змусити його замовкнути і очорнити його репутацію. Така практика, як відомо, широко використовувалася щодо дисидентів у Радянському Союзі», – наголосила експерт Human Rights Watch Таня Купер.

«Влада також має відмовитися від своїх сфабрикованих звинувачень у сепаратизмі проти Умерова та визнати його право на свободу слова. Російська влада повинна припинити переслідування людей, які кидають виклик діям Росії в Криму. Умеров не повинен бути покараний за те, що висловив свою думку про Крим і його майбутнє», – додала Купер.

Раніше цього тижня Айше Умерова, дочка Ільмі Умерова, заявила про погіршення стану здоров’я батька, а також про обмеження в харчуванні.

Російська Федеральна служба безпеки порушила кримінальну справу стосовно Ільмі Умерова за статтею «сепаратизм» у травні цього року. Підконтрольна Кремлю прокурор Криму Наталія Поклонська пояснила це тим, що, він, за її словами, закликав до порушення територіальної цілісності Росії в ефірі українського телеканалу АТR.

Незважаючи на стан здоров’я, підконтрольний Росії Київський райсуд Сімферополя ухвалив рішення про необхідність проходження Умеровим стаціонарної судово-психіатричної експертизи.

26 серпня на майдані Незалежності в Києві планують акцію на підтримку Ільмі Умерова.

XS
SM
MD
LG