Доступність посилання

ТОП новини

МЗС Чехії вирішило домагатися ліквідації ГО «Представницький центр ДНР» через суд – ЗМІ


Нела Ліскова (л) під час презентації «представницького центру ДНР», Острава, 1 вересня 2016 року
Нела Ліскова (л) під час презентації «представницького центру ДНР», Острава, 1 вересня 2016 року

Міністерство закордонних справ Чехії звернеться до крайового суду в місті Остраві задля ліквідації громадського об’єднання, що назвало себе «Представницький центр ДНР», повідомляє чеське агентство ЧТК з посиланням на речницю МЗС Міхаелу Лаґронову.

За її словами, це об’єднання створює хибне враження, ніби йдеться про офіційне дипломатичне представництво, а його керівниця незаконно використовує титул «почесний консул».

Раніше в четвер інтернет-видання Aktuálně.cz повідомило, що міністр закордонних справ Чехії Лубомір Заоралек висловив занепокоєння, що відкриття цього «представництва» буде мати негативні дипломатичні наслідки. Як пише видання, в листі до чеського євродепутата Яроміра Штетіни міністр написав: «Міністерство вже нині займається тим, як вирішити ситуацію, включно з можливістю ліквідувати це об’єднання».

У четвер у шахтарсько-промисловій Остраві на північному сході Чехії, місті-побратимові Донецька, під акції протесту проукраїнських сил влаштував церемонію свого відкриття так званий «Представницький центр ДНР», що завдяки багатозначності вжитого в назві чеського слова в застосуванні до держави перекладався б і як «Дипломатичний центр». Громадське об’єднання з такою назвою зареєструвала минулого місяця його керівниця, вона ж лідер чеського популістського антиєвропейського об’єднання «Національна самооборона» Нела Ліскова, що живе в Остраві. При цьому чеське законодавство формально не було порушене.

Учасники протесту перед готелем, де відбувалася презентація, з написами на кшталт «Не хочемо терористичної організації «ДНР» у Чехії»
Учасники протесту перед готелем, де відбувалася презентація, з написами на кшталт «Не хочемо терористичної організації «ДНР» у Чехії»

Попередніми днями, напередодні анонсованого відкриття, МЗС Чехії вже виступало з заявою, що «самозвана «ДНР» не може мати в Чехії ніякої дипломатичної місії чи консульського представництва, бо це утворення не є державою», а створене Лісковою громадське об’єднання ніяк не можна вважати за дипломатичну місію чи консульське представництво. Що ж до виступів Нели Ліскової в ролі «почесного консула» угруповання, в МЗС Чехії заявили, що перевіряють цю інформацію і в разі підтвердження звернуться до неї з офіційною вимогою негайно перестати вживати це визначення.

Учасники протесту назвали акцію в готелі «кремлівським театром»
Учасники протесту назвали акцію в готелі «кремлівським театром»

А в Україні група народних депутатів звернулася до голови Служби безпеки України з проханням вивчити дії Нели Ліскової на наявність ознак кримінального правопорушення. На думку депутатів, у цих діях можуть бути ознаки кримінальних злочинів, передбачених статтями Кримінального кодексу України про «створення терористичної групи чи терористичної організації», «шахрайство» тощо.

Попередніми місяцями Ліскова незаконно відвідувала окуповані частини Донецької області і виступала в окупованому Донецьку з заявами на підтримку сепаратистського угруповання «ДНР», визнаного в Україні терористичним, і з засудженням «фашистського режиму в Києві».

XS
SM
MD
LG