Доступність посилання

ТОП новини

У Казахстані внесли правки в підручник з «російським Кримом»


Видавництво «Мектеп» в Казахстані внесло правки в шкільний підручник, де Крим був позначений як російська територія. Співробітник посольства України в Казахстані Ірина Блащук в інтерв’ю Казахської редакції Радіо Свобода (Радіо Азаттик) зазначила, що «позиція Казахстану щодо Криму не співпадала з текстом в підручниках».

У самому видавництві коментувати внесені правки відмовилися.

«Я не можу сказати вам, як ми це виправили, і не скажу. Не скажу, і все! Я не буду виправдовуватися перед вами. Що хочете, те й робіть, будь ласка», – відповіла директор департаменту по роботі з авторами видавництва «Мектеп» Даріга Сухаєва.

Заступник директора республіканського науково-практичного центру Казахстану «Підручник» Адільхан Дуйсебек підтвердив, що кілька пропозицій про Крим, які призвели до скандалу, в підручниках виправлені.

«У видавництві «Мектеп» випустили додаткові аркуші з виправленнями до підручників і роздали їх по школах. Текст про Крим було обговорено з експертами і Міністерством закордонних справ. Таким чином, він написаний відповідно до меж, позначеними Організацією Об’єднаних Націй (ООН)», – сказав Адільхан Дуйсебек.

Очікується, що в продаж виправлені підручники можуть з’явитися не раніше, ніж через рік.

У підручниках географії та історії, випущених видавництвом «Мектеп» в минулому році, український Крим, анексований Росією, був вказаний як «суб’єкт Росії».

Міністерство закордонних справ України адресувало ноту протесту Казахстану в зв’язку з інформацією в казахстанських підручниках і зажадало виправити інформацію про статус Криму в підручниках. У міністерстві освіти і науки Казахстану через деякий час повідомили, що «в підручниках географії та всесвітньої історії за 10 і 11 клас видавництва «Мектеп» в матеріалі щодо Криму не відображена в повній мірі офіційна позиція Казахстану». У міністерстві також заявили про ухвалене рішення зобовйязати видавництво внести коригування з урахуванням висловлених зауважень.

Казахстан зайняв нейтральну позицію з питання Криму, анексованого Росією навесні 2014 року.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості»

XS
SM
MD
LG