Доступність посилання

ТОП новини

Суд Лондона у січні розгляне позов Росії проти України через «борг Януковича» – Сторчак


Сергій Сторчак
Сергій Сторчак

Заступник міністра фінансів Росії Сергій Сторчак повідомляє, що Високий суд Лондона призначив дату розгляду позову Росії до України щодо боргу у 3 мільярди доларів.

«Суд призначений на 17-20 січня (2017 року – ред.). Він триватиме три дні», – сказав 8 вересня Сторчак, слова якого цитує ТАСС.

У грудні 2013 року тодішній президент України Віктор Янукович домовився з президентом Росії Володимиром Путіним, що Росія надасть Україні кредит на 15 мільярдів доларів через розміщення українських цінних паперів. Невдовзі перша частина цих облігацій на суму 3 мільярди доларів була розміщена на Ірландській фондовій біржі, яку й викупила Росія.

Упродовж осені минулого року Україна узгодила реструктуризацію своїх зобов’язань, включно зі списанням частини їх, із більшістю зі своїх приватних кредиторів – крім Росії.

Росія позивається до України про повернення цих коштів у Високому суді Англії, бо українські облігації, які вона викупила, були випущені за англійським правом. Україна виступила з запереченням проти цього позову.

Міністр фінансів України Олександр Данилюк заявив, що не бачить, чому Україна має повертати Росії кошти на суму у 3 мільярди доларів за кредитом, що був отриманий владою попереднього президента Віктора Януковича. За словами Данилюка, саме така позиція України в суді, яку вона буде доводити.

XS
SM
MD
LG