Доступність посилання

ТОП новини

Екс-голова Київської ОДА «знайшовся» і готовий йти в ГПУ


Заступнику голови Київської ОДА Ігорю Любці та начальнику управління департаменту охорони здоров’я Юрію Пуденку в Печерському суді Києва обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з заставою у розмірі одного мільйона гривень. Водночас, у поліції повідомили про відсутність кримінального провадження проти колишнього голови ОДА Максима Мельничука, про втечу якого раніше повідомляв міністр Арсен Аваков. Адвокат екс-голови Київської ОДА запевнив, що заяви про зникнення його клієнта ­– це перебільшення. Той, мовляв, просто відпочивав на вихідних.

За версією слідства, заступник голови ОДА Ігор Любко через посередника, яким і виступив начальник управління Пуденко, вимагав хабаря у керівника департаменту АПК облдержадміністрації. Гроші наче б то вимагали за підписання розпорядження про звільнення співробітниці із формулюванням, яке б не зашкодило їй знайти нову роботу.

Фото зі сторінки Арсена Авакова у Facebook
Фото зі сторінки Арсена Авакова у Facebook



Розмір неправомірної вигоди, з якою і затримали чиновників – 200 тисяч гривень. Злочин, як повідомив Арсен Аваков, відбувався за погодженням з головою ОДА Максимом Мельничуком.

В рамках кримінального провадження вивчається роль керівника Київської ОДА, в зв’язку з чим були проведені обшуки
Сергій Кізь

«В рамках даного кримінального провадження вивчається роль керівника Київської ОДА, в зв’язку з чим були проведені обшуки за місцем його проживання та місцем роботи. На даний час вирішується питання щодо прийняття процесуального рішення. Найближчим часом буде вирішене питання щодо допиту екс-голови Київської ОДА у кримінальному провадженні щодо його заступника та начальника управління», – заявив Сергій Кізь, начальник управління з розслідування особливо важливих справ Генеральної прокуратури України.

Є проблема підслідності – Ситник

Фото зі сторінки Арсена Авакова у Facebook
Фото зі сторінки Арсена Авакова у Facebook


12 вересня обом затриманим фігурантам справи обрали запобіжний захід та розмір застави – мільйон гривень. Натомість, як заявила голова Нацполіції Хатія Деканоїдзе, щодо екс-голови ОДА, указ про звільнення якого з’явився на сайті президента наступного дня після затримання Любка, кримінального провадження немає.

Більше того, на думку директора НАБУ Артема Ситника, справа проти двох керівників Київської ОДА в подальшому може розвалитись у суді. Причиною Ситник називає порушення підслідності. Директор НАБУ не розуміє, чому поліція не звернулась до його відомства.

Чомусь Міністерство внутрішніх справ вирішило ці матеріали реалізувати через Генпрокуратуру, а не НАБУ. Мабуть, якісь там є для цього причини
Артем Ситник

«Це матеріал Міністерства внутрішніх справ і вони його реалізовували через Генеральну прокуратуру, хоча підслідність наша. Ми в цьому затриманні участі не брали. Хоча знову ж таки повторюсь, що ця проблема підслідності не втрачає своєї актуальності. Але чомусь Міністерство внутрішніх справ вирішило ці матеріали реалізувати через Генеральну прокуратуру, а не НАБУ. Мабуть, якісь там є для цього причини», – повідомив Артем Ситник.

Мельничук не зникав, а був на відпочинку – адвокат

Наступного дня після затримання Любка і Пуденка, дружина екс-голови Київської ОДА звернулась у поліцію зі заявою про зникнення чоловіка. Та вже в понеділок Мельничук знайшовся. Вірніше, якщо вірити словам його адвоката, він нікуди й не зникав, а просто відпочивав. Дружина з заявою поспішила.

«Вона не могла з ним зв’язатися, там були певні погрози на його адресу, і вона злякалась, подумала, що чоловіка, можливо, викрали. Тому вона звернулась до правоохоронців. Максим Мельничук живий і здоровий. Він на вихідних, як будь-яка людина, відпочивав. Жодних офіційних претензій з боку правоохоронних органів до нього немає», – розповів у коментарі журналістам каналу «NewsOne» адвокат Юрій Сухов.

Також адвокат повідомив, що його клієнт готовий з’явитись у ГПУ, якщо отримає відповідну повістку. Окрім цього, Сухов заявив, що не знає, на яких підставах вдома у Мельничука проводили обшук, оскільки ніяких документів, які б це пояснювали, він не отримував.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG