Доступність посилання

ТОП новини

МВФ надав Україні мільярд доларів, Порошенко привітав це рішення


Міжнародний валютний фонд схвалив надання Україні нового траншу позики на суму в 1 мільярд доларів після тривалих зволікань. Таке рішення ухвалила Рада директорів МВФ у Вашингтоні.

У Києві президент України Петро Порошенко заявив, що вітає позитивне рішення Ради директорів МВФ про продовження програми співробітництва з Україною та виділення додаткових обсягів фінансової допомоги.

За його словами, рішення Фонду відкриває шлях до виділення фінансової допомоги з боку Сполучених Штатів Америки в обсязі 1 мільярда доларів (вочевидь, ідеться про кредитні гарантії на цю суму – ред.) і Євросоюзу – макрофінансової допомоги в рамках додатково ще 600 мільйонів євро, з боку інших міжнародних фінансових організацій. І, що, за словами президента, ще набагато важливіше, – воно відчиняє вікно можливостей для залучення іноземних інвестицій в українську економіку.

«Але глобально в цій історії йдеться не про гроші. Позитивне рішення МВФ свідчить про те, що світ визнає: в Україні відбуваються реформи, в Україні відбуваються якісні і позитивні зміни, і країна рухається у правильному напрямку… І, як не парадоксально, резолюція Фонду – це також сигнал агресорові, який намагався нам поставити палиці в колеса навіть на сесії Ради директорів МВФ. Спроби Росії підірвати солідарність МВФ з Україною і зірвати рішення про транш провалилися. Кремль програв у цій операції», – наголосив Петро Порошенко.

У вівторок міністр фінансів Росії Антон Силуанов заявляв, що на зустрічі МВФ Росія буде голосувати проти надання Україні нового траншу позики через неврегульовану справу з боргом часів Віктора Януковича на суму у 3 мільярди доларів, хоча він і розуміє, що це не вплине на остаточне рішення.

Від серпня 2015 року Україна не отримувала нових виплат від МВФ із пакета фінансової допомоги загальним обсягом 17,5 мільярдів доларів, затвердженого у квітні 2015 року. У рамках цієї програми Україна отримала минулого року два транші МВФ – обсягом 5 та 1,7 мільярда доларів.

XS
SM
MD
LG