Доступність посилання

ТОП новини

Україна закликає не визнавати результати російських виборів у Криму – заява МЗС


Міністерство закордонних справ України закликає міжнародну спільноту не визнавати результати виборів до Державної думи Росії у частині голосування на території окупованого Криму. Про це йдеться у заяві відомства у понеділок.

Як наголосили в МЗС, Україна засуджує проведення цих виборів і вважає їх «нікчемними і нелегітимними». Україна, за даними відомства, також має намір передати міжнародним партнерам перелік осіб, безпосередньо причетних до організації виборчого фарсу в Криму, та тих, хто брав участь у незаконних виборах, для включення їх у санкційні списки.

«Віднесення Росією невід’ємної частини суверенної території України до єдиного федерального виборчого округу, як і створення на Кримському півострові чотирьох одномандатних мажоритарних виборчих округів є грубим порушенням фундаментальних норм і принципів міжнародного права», – йдеться у заяві МЗС.

«У зв’язку з цим результати голосування і повноваження 4 депутатів Державної думи, обраних в окупованому Криму за мажоритарною системою, та 225 парламентаріїв, обраних за пропорційною системою, є нікчемними і нелегітимними, що ставить під сумнів легітимність усієї Державної думи», – наголосили у відомстві.

«Україна поновлює свою категоричну вимогу до Російської Федерації припинити збройну агресію проти нашої держави та деокупувати захоплені нею українські території, вивівши звідти свої війська», – додали в МЗС.

Вибори до Державної думи Росії відбулися у неділю, 18 вересня. Більшість підтримки має партія «Єдина Росія». Крім того, представники владної партії лідирують у більшості одномандатних округів.

Минулого тижня Верховна Рада України звернулася до парламентів іноземних держав і міжнародних організацій з проханням утриматися від участі в спостереженні за ходом виборів до Держдуми Росії в Криму, а також закликала за будь-яких обставин не визнавати їх результати. Низка країн вже засудили організовані Росією вибори на півострові.

У Кремлі заявили, що Росія ніяк не реагуватиме на можливу відмову парламентів іноземних держав визнати результати майбутніх виборів на території Криму.

XS
SM
MD
LG