Доступність посилання

ТОП новини

Речниця Кучми: у Мінську почалося засідання Контактної групи


Учасники переговорів в Мінську, архівне фото
Учасники переговорів в Мінську, архівне фото

У Мінську почалося засідання Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомила речниця представника України в групі, колишнього президента України Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

Раніше МЗС Білорусі повідомило про продовження переговорів щодо Донбасу у форматі робочих груп.

Очікується, що сьогодні на засіданні Контактної групи 21 вересня сторони підпишуть угоду про розведення сторін на лінії зіткнення на Донбасі.

Угода передбачає створення трьох зон безпеки у Золотому, Петровському та Станиці Луганській, про що вже велися переговори впродовж останніх трьох місяців. Спочатку йшлося про 12 таких зон на лінії зіткнення, звідки відведуть зброю та війська на 2 кілометри у кожну сторону, а спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ верифікуватимуть та контролюватимуть цей процес.

Крім того, очікується зустріч міністрів енергетики Росії та України для обговорення проблем відновлення електропостачання на Донбасі, а в гуманітарній підгрупі представниця України Ірина Геращенко планує знову порушити питання обміну полонених українців.

Тристороння контактна група також розглядає дорожню карту з врегулювання на Донбасі та пропозиції змін у стратегії та формату переговорів, запропоновану послом Мартіном Сайдіком та іншими західними дипломатами, а також пропозицію України про створення нової підгрупи – щодо повернення контролю Києва над захопленою підтримуваними Росією бойовиками ділянкою кордону на Донбасі.

Наприкінці серпня на переговорах Тристоронньої контактної групи була досягнута чергова домовленість про перемир’я з нагоди Дня знань, 1 вересня. Відтоді інтенсивність бойових дій на Донбасі значно знизилася, але обстріли тривають, сторони конфлікту звинувачують одна одну у порушенні режиму тиші.

XS
SM
MD
LG