Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС відклали наступний крок до візової лібералізації з Грузією


У Європейському союзі відклали очікуваний черговий крок до остаточного схвалення візової лібералізації для громадян Грузії, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Комітет постійних представників країн-членів не став розглядати цього питання через те, що Німеччина заявила, що хоче подальших консультацій із Європейським парламентом із цього приводу.

За даними Радіо Свобода, можливо, це питання тепер розглянуть наступного тижня, але певності в цьому немає.

Німеччина вважає, що надавати візову лібералізацію, тобто безвізовий режим для короткотермінових подорожей, громадянам таких країн, як Грузія, Україна чи Косово, не можна, доки в ЄС не ухвалили дискутованого нині рішення про порядок можливого припинення такого режиму.

Німеччина, зокрема, заявила, що може погодитися на лібералізацію для Грузії, коли рішення щодо такого порядку буде ухвалене.

Кілька місяців тому Німеччина відмовилася підтримати полегшення візового режиму для громадян Грузії, стверджуючи, що кількість злочинів, скоєних грузинами на німецькій території, різко зросла.

За словами кореспондента Радіо Свобода, така позиція Берліна є поганою новиною і для України й Косова, рішення щодо яких Комітет постійних представників має ухвалити дещо пізніше.

Зокрема, щодо України попередній крок до візової лібералізації – згода комітету Європарламенту з громадянських свобод, юстиції і внутрішніх справ – був здійснений два дні тому, 26 вересня. Щодо Грузії цей крок був завершений іще 5 вересня.

Після схвалення Комітетом постійних представників такі рішення ще має схвалити Рада Європейського союзу, найімовірніше, у форматі міністрів закордонних справ. Також за такі рішення ще має проголосувати Європарламент у повному складі. Крім того, їх має схвалити Європейська комісія. І в ЄС, і в Україні й Грузії сподіваються, що всі формальності будуть завершені протягом вересня – жовтня, і власне запровадження безвізового режиму може статися з початку 2017 року.

Ідеться про можливість короткотермінових, на термін до 90 днів протягом кожних 180 днів, відвідин країн «шенгенської зони» з туристичними, бізнесовими або сімейними цілями, але без права працевлаштування.

XS
SM
MD
LG