Доступність посилання

ТОП новини

Журналістам програми «Схеми» погрожували пістолетом, автоматники обшукували авто


У ніч на 29 вересня біля VIP-терміналу аеропорту «Київ» під час зйомок матеріалу про приватні літаки високопосадовців журналістів програми «Схеми» обшукали невідомі люди, діючи агресивно й направляючи зброю (автомати та пістолет) на членів знімальної групи.

Чоловік у цивільному направляє пістолет на журналістів
Чоловік у цивільному направляє пістолет на журналістів

Близько першої години ночі троє невідомих озброєних людей підійшли до автомобіля знімальної групи і наказали вийти з нього. Журналіст Михайло Ткач вийшов і одразу показав журналістське посвідчення Радіо Свобода. Після чого невідомий чоловік у цивільній формі, погрожуючи пістолетом, почав у грубій формі вимагати відчинити двері автомобіля. Лише після того, як автомобіль обшукали, один зі співробітників показав нібито службове посвідчення старшого лейтенанта спецпідрозділу «Титан».

Охорона обшукує автомобіль знімальної групи «Схем»
Охорона обшукує автомобіль знімальної групи «Схем»

Інші учасники інциденту службові посвідчення не продемонстрували. Озброєні люди, за спостереженнями знімальної групи, охороняють приватну особу – а саме російського бізнесмена Павла Фукса. Він приземлився на приватному літаку й вийшов із VIP-терміналу аеропорту «Київ» у супроводі цих осіб невдовзі після інциденту.

Охоронець, який погрожував зброєю журналістам, відчиняє двері авто російському бізнесмену Павлу Фуксу
Охоронець, який погрожував зброєю журналістам, відчиняє двері авто російському бізнесмену Павлу Фуксу

Редакція програми «Схеми» надіслала запит керівнику Національної поліції України Хатії Деканоїдзе та міністру внутрішніх справ Арсену Авакову з вимогою повідомити, чи мають стосунок ці особи до правоохоронних органів,і пояснити, на якій підставі люди зі зброєю без пояснення причин провели обшуки у авто журналістів, що показали посвідчення і виконували редакційне завдання, проводячи відеозйомку в публічному місці.

Також редакція вимагає дати оцінку роботі поліцейських, які приїхали на виклик журналістів, але відмовилися на місці встановити особи тих, хто здійснив обшук у авто й погрожував зброєю.

Під час зйомок VIP-терміналу охоронці не вперше агресивно реагують на знімальну групу програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода й каналу «UA: Перший». Раніше охорона народного депутата Сергія Льовочкіна перешкоджала журналістам знімати, як Льовочкін із сестрою виходять з приватного літака.

23 серпня журналісти «Схем» зняли, як російський бізнесмен Павло Фукс разом із лідером депутатської групи «Відродження» Віталієм Хомутинником прилетіли в аеропорт «Київ» з Харкова на приватному літаку Gulfstream G280.

XS
SM
MD
LG