Доступність посилання

ТОП новини

США: визволений із Ірану журналіст подав позов проти Тегерана


Джейсон Резаян
Джейсон Резаян

У США журналіст видання Washington Post Джейсон Резаян, який близько півтора року пробув в ув’язненні в Ірані, подав позов проти влади Ірану.

Як мовиться в позові, що його Резаян подав до одного з федеральних судів США, його утримання в Ірані мало на меті змусити США піти на поступки в ядерних переговорах.

Резаян і його родина вимагають від Тегерана відшкодування на неуточнену суму, зокрема, через «жорстокість, тортури і зловживання» під час його перебування там за ґратами.

«Протягом майже 18 місяців Іран утримував і тероризував Джейсона з метою здобути важіль у переговорах і врешті обміняти його зі США на щось важливе для Ірану», – мовиться в позові.

Звинувачення, висунені в Ірані проти Резаяна у шпигунстві та інших злочинах, за текстом позову, були «кричущою брехнею» і мали на меті збільшити цінність журналіста при обміні зі США.

Джейсон Резаян був одним із чотирьох американців іранського походження, що мають також громадянство Ірану, яких Тегеран звільнив у січні. Це відбулося буквально за лічені години до укладення визначальної угоди між Іраном і світовою спільнотою, з боку якої важливу роль відігравали США, про обмеження ядерної програми Тегерана в обмін на послаблення санкцій проти нього.

XS
SM
MD
LG