Доступність посилання

ТОП новини

В Україні вперше відкривають київський архів Малевича


У Києві вперше покажуть київський архів Малевича
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:31 0:00

6–8 жовтня у Національній академії образотворчого мистецтва і архітектури вперше відкриють київський архів художника-авангардиста Казимира Малевича з колекцій Національного художнього музею України і родини Кропивницьких. Це відбудеться у рамках міжнародної наукової конференції «Казимир Малевич: київський аспект», повідомила Тетяна Філевська, співорганізатор й упорядник книги «Казимир Малевич. Київський період 1928–1930».

«Був на виставці, присвяченій Малевичу, в Лондоні. І бачу, що там написано: Малевич – російський художник. Про Україну ні слова, навіть слова «Україна» ніде не було. Це неможливо. Це що таке? І це у Лондоні. Хоча у Лондона ставлення до Росії не найкраще, але все одно у цій сфері культури вони продовжують так писати», – заявив учасник конференції Жан-Клод Маркаде, французький мистецтвознавець, заслужений директор Національного центру наукових досліджень у Франції.

За словами директора Польського інституту в Києві Еви Фіґель, конференція дозволить краще зрозуміти художника і, можливо, стане поштовхом до створення інституту Малевича в Києві.

«Постать Малевича, постать українського авангарду стала дуже цікавою для української спільноти. Це було дивовижно. Молоді люди сперечалися в інтернеті з приводу Малевича. Я навіть якось їхала в таксі з книжкою пана Маркаде. І таксист мені каже: «А покажіть мені того Малевича, що він там малював?!» Якщо вже київські таксисти цікавляться, то це все – Малевич повернувся в Київ», – заявила креативний директор Українського кризового медіа-центру Олеся Драшкаба.

Під час конференції буде також проходити виставка «Вишивка авангарду», а також показ документального кінофільму «Квадрат Малевича».

Детально з програмою можна ознайомитись на сайті. Участь у заході безкоштовна за попередньою реєстрацією.

XS
SM
MD
LG