Доступність посилання

ТОП новини

Мін'юст: Україна готує позов проти Росії до ЄСПЛ через заборону Меджлісу


Україна готує позов проти Росії до Європейського суду через заборону Меджлісу (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00

Україна готує позов проти Росії до Європейського суду через заборону Меджлісу

Міністерство юстиції України спільно з Меджлісом готує скаргу до Європейського суду з прав людини через рішення суду Росії щодо заборони діяльності Меджлісу кримськотатарського народу на території анексованого Криму. Про це міністр юстиції Павло Петренко заявив під час години запитань до уряду у Верховній Раді.

«Це є, фактично, безпрецедентним фактом у національній історії, коли на території Європи здійснюється факти геноциду проти цілого народу», – сказав Петренко.

За його словами, це буде п’ята порушена Україною міждержавна справа проти Росії. Першу ініціювали 13 березня 2014 року, вона стосується масштабних порушень прав людини, українських громадян, військовослужбовців, кримських татар під час перших днів анексії Криму.

Другу справу ініціювали 21 серпня 2014 року через незаконне вивезення українських дітей-сиріт із територій, підконтрольних Україні, на непідконтрольний Донбас. Третя справа стосується переслідувань кримських татар на території анексованого Криму, сказав Петренко. Четверта стосується подій 2014-2016 року, коли були зафіксовані численні факти порушень прав людини, масові вбивства, обстріли мирних територій, вбивства українських військовослужбовців, викрадення журналісті та волонтерів, додав голова Мін’юсту.

29 вересня Верховний суд Росії підтвердив квітневе рішення підконтрольного Росії Верховного суду Криму, який визнав діяльність Меджлісу «екстремістською» і ухвалив припинити його діяльність. Адвокати Меджлісу заявили, що звернуться до Європейського суду з прав людини.

Рішення Верховного суду Росії засудили Захід, Україна і міжнародні організації.

​У квітні після рішення про заборону діяльності Меджлісу світова спільнота висловила рішучий протест у зв’язку з такими діями російської влади. Захист Меджлісу направив апеляцію до Верховного суду Росії.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG