Доступність посилання

ТОП новини

У Києві зникла документація прибережних захисних смуг Дніпра – «Схеми»


У Києві зникли проекти прибережних захисних смуг річки Дніпро, а саме документація тих чотирьох районів Києва, по яких проходить річка, – Оболонського, Подільського, Деснянського і Дніпровського. Також відсутні оригінали рішень Київради щодо прибережних захисних смуг, повідомляють журналісти програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший», у процесі підготовки розслідування про незаконну забудову прибережних захисних смуг Києва.

За повідомленням, зникли графічні зображення меж прибережних захисних смуг річки Дніпро, в яких міститься інформація щодо точних координат, де починається захисна межа берега і як саме вона проходить.

Оригінали зазначених документів відсутні в управлінні екології Департаменту благоустрою і збереження природного середовища Київської міської адміністрації. Саме цей департамент погоджує земельну документацію щодо відведення земельних ділянок, зокрема і на березі річки Дніпро.

Це межа прибережних захисних смуг. По суті, це берег водойми, де будь-яке будівництво (за деякими винятками) заборонено і де має бути доступ громадян до водойми. Якщо подивитися на електронну карту Департаменту містобудування Києва, то одразу видно, що частина прибережних захисних смуг Труханового острова забудована
Це межа прибережних захисних смуг. По суті, це берег водойми, де будь-яке будівництво (за деякими винятками) заборонено і де має бути доступ громадян до водойми. Якщо подивитися на електронну карту Департаменту містобудування Києва, то одразу видно, що частина прибережних захисних смуг Труханового острова забудована

За словами представника управління екології Департаменту благоустрою КМДА Андрія Вергіліса, документи їм не були передані після ліквідації Державного управління екології, підпорядкованого Міністерству екології та земельних ресурсів. Ця установа була ліквідована 2013 року.

«На жаль, я не знаю, де вони. За неофіційними свідченнями, напередодні ліквідації під’їжджали машини, щось вивозили начебто», – зазначив він. «Мало того, що ми не знаємо, який там розмір прибережних захисних смуг, якщо умовно хтось нажене там техніки і за ніч засипле якесь озеро, то у нас навіть не буде документа, аби сказати, що там було озеро», – додав чиновник.

Державне управління екології Києва було ліквідоване 13 березня 2013 року відповідно до постанови Кабінету міністрів України. Міністерство екології інформувало програму «Схеми», що в їхньому архіві оригінали зниклих документів прибережних захисних смуг чотирьох районів Києва теж відсутні.

Київський департамент земельних ресурсів, який готує проекти землеустроїв для відведення земельних ділянок у Києві теж працює без документів прибережних захисних смуг, ухвалених Київрадою у 2007 та 2009 роках.

«Офіційно в Департамент земельних ресурсів таку документацію ніхто не передавав. У нас є офіційне звернення на Київраду. На жаль, у нас їх нема», – пояснив керівник Департаменту земельних ресурсів КМДА Олексій Поліщук.

Також у Київради відсутні оригінали рішення щодо ухвалення проекту прибережних захисних смуг. «Схеми» їх розшукали у Подільському районному суді. 2010 року у Київради їх вилучила Генпрокуратура України через побудований на березі Дніпра ресторан «Ріоні». Документи досі зберігаються в суді і не були повернуті Київраді. Щоб їх повернути, прокуратурі Києва, потрібно звернутися до суду і замінити оригінали на завірену копію, пояснили у прес-службі суду.

На розгляді Київради нині перебувають низка прохань із відведення земельних ділянок на берегах річки Дніпро, на Трухановому острові, які погоджувалися київськими департаментами, зокрема і в 2015 року, тобто без оригіналів документів прибережних захисних смуг.

Журналісти наводять численні приклади проблемних забудов на берегах Дніпра у Києві, пов’язуючи забудовний хаос, зокрема, і з відсутністю у Києві документації, що визначає межі берегів, на яких не можна будувати.

XS
SM
MD
LG