Доступність посилання

ТОП новини

Ляшко пообіцяв розслідувати причетність однопартійця-спонсора Рибалки до офшорів


Радикали блокують трибуну через скандал із офшорами президента. Сергій Рибалка – праворуч від Олега Ляшка
Радикали блокують трибуну через скандал із офшорами президента. Сергій Рибалка – праворуч від Олега Ляшка

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко пообіцяв розслідувати причетність однопартійця Сергія Рибалки до кіпрських офшорів. Про це він заявив журналісту програми «Схеми», коментуючи розслідування «Офшорний Рибалка».

Як запевнив Олег Ляшко, про зв’язки з офшорами спонсора його партії та соратника він не знав.

«Дякую, що ви мені повідомили, я вважаю, що всі мають платити податки – у тому числі і Рибалка – в Україні», – заявив політик.

Крім того, Олег Ляшко пообіцяв провести розслідування щодо свого соратника: «Проведемо розслідування і у випадку підтвердження фактів, про які ви говорите, будемо вживати заходів. Всі повинні платити податки в Україні, реєструвати бізнес в Україні. Але з іншого боку, ми можемо зрозуміти бізнесменів, які тікають в офшори, – тому що їм влада не дає тут працювати. Але ми ніколи не зрозуміємо тих, хто при владі ховає кошти в офшорах. Тому що це корупційні статки, які вони приховують за межами України».

Народний депутат від Радикальної партії Ляшка Сергій Рибалка
Народний депутат від Радикальної партії Ляшка Сергій Рибалка

Тим часом, фігурант розслідування депутат Сергій Рибалка після виходу матеріалу в ефір розіслав у ЗМІ прес-реліз, в якому пояснив, що офшори йому були потрібні, щоб заховати інтелектуальну власність від рейдерських захоплень.

«За останні роки компанії, до яких має безпосереднє відношення моя сім’я, тричі піддавалися рейдерським атакам, у тому числі шляхом незаконної перереєстрації усіх торгових марок, та періодично перебувають під шаленим тиском корумпованих правоохоронних органів», – йдеться в заяві Сергія Рибалки.

Водночас він не спростував головного факту розслідування: що корпорація його родини виводить гроші на кіпрські фірми у вигляді сплати роялті.

Раніше журналісти програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший», виявили, що корпорація родини народного депутата й одного зі спонсорів Радикальної партії Ляшка Сергія Рибалки, яка виробляє популярні українські снеки (насіння, чіпси, сухарики), спрямовує частину виручки на кіпрські фірми у вигляді сплати роялті за використання торгових марок.

Сам Сергій Рибалка у відповіді на письмовий запит визнав, що згадані торгові марки йому належали, утім зараз про їхню долю він не знає.

Рибалка був одним із тих «радикалів», хто блокував трибуну із вимогою розслідувати офшори, пов’язані з президентом Петром Порошенком, а Радикальна партія презентує себе як найбільший борець з офшорами у владі. Члени Радикальної партії недноразово відкрито атакували інших політиків за використання у бізнесі компаній з офшорних юрисдикцій.

XS
SM
MD
LG