Доступність посилання

ТОП новини

Росія офіційно підтвердила надання Януковичу тимчасового притулку – адвокат


Віктор Янукович, фото архівне
Віктор Янукович, фото архівне

Головне управління з питань міграції МВС Росії офіційно підтвердило, що Віктор Янукович перебуває на території Росії на підставі наданого йому тимчасового притулку, і про це відомо Генеральній прокуратурі України. Про це у четвер повідомив адвокат екс-президента Віталій Сердюк.

За словами Сердюка, він надіслав 4 липня цього року запит і 29 вересня отримав відповідь від органу з питань міграції Росії, що громадянину України Віктору Януковичу «надано тимчасовий притулок на території Російської Федерації, що підтверджується свідоцтвом».

Сердюк заявив, що ГПУ раніше обґрунтовувала відсутність просування у розслідуванні «справи Майдану» проти Віктора Януковича відсутністю доказів перебування його на території Росії.

«Тепер Генеральна прокуратура втратила свій останній аргумент для подальшого зупинення слідства, відмов у проведенні допитів, очних ставок, інших слідчих дій за участі Віктора Януковича і передання справи в суд», – сказав Адвокат.

У серпні цього року адвокати колишнього президента України Віктора Януковича заявляли про вимогу їхнього підзахисного до ГПУ провести одночасний допит (очну ставку) його та нинішнього президента Україна Петра Порошенка, а також екс-прем’єра Арсенія Яценюка, голови Верховної Ради Андрія Парубія, мера Києва Віталія Кличка, секретаря РНБО Олександра Турчинова та низки посадових осіб, яких прокуратура викликала для дачі показів у «справі Майдану».

У ГПУ неодноразово повідомляли, що до Росії спрямовані запити щодо перебування Януковича на цій території і можливості проведення з ним слідчих дій. Але, як зазначали в ГПУ, без участі Росії і без отримання відповіді це зробити неможливо за законом.

Віктор Янукович є фігурантом кількох кримінальних справ, зокрема, щодо перевищення ним повноважень від листопада 2013 року до лютого 2014 року і за масові вбивства активістів Майдану, а також за фактом захоплення Януковичем державної влади в 2010 році.

Янукович утік із України в лютому 2014 року після масових розстрілів учасників протестів на майдані Незалежності в Києві. Відтоді він, за останніми даними, переховується на території Росії.

XS
SM
MD
LG