Доступність посилання

ТОП новини

Мотиви прискорювати Мінський процес є тільки у Росії – експерт


Карикатура Євгенії Олійник
Карикатура Євгенії Олійник

Ватажки незаконних збройних угруповань «ДНР» та «ЛНР» заявляють, що Україна порушує перемир'я. За їхніми словами, Збройні сили України нібито продовжують обстрілювати територію, підконтрольну бойовикам, а значить хочуть війни. До сьогодні не розведені війська в одній з трьох пілотних зон Станиці Луганській. А 19 жовтня у Берліні зустрінуться лідери «Нормандської четвірки» – України, Франції, Німеччини та Росії. Раніше в Москві заявляли, що така зустріч відбудеться за умови, якщо буде про що говорити. Чи є надія на прорив у Мінську та «нормандському форматі» ще до виборів у Франції, Німеччині та головному союзникові України на Заході США?

За словами політолога Юрія Романенка, до завершення виборчого процесу у Європі та США не варто сподіватися на якісь прориви у перемовинах щодо Донбасу.

Мінськ виконує завдання затягування часу, а час працює на нас
Юрій Романенко

«Мотивація прискорювати процес є тільки у Росії. Їй вигідно, аби Україна прийняла «ЛНР» – «ДНР» на умовах Путіна. А це можливо якраз лише у форматі мінських домовленостей. Наші західні партнери все частіше ставлять запитання: якщо ви не хочете це приймати, то яка альтернатива? Це не означає, що ми маємо виходити з мінського процесу. На цьому етапі у ньому ми зайшли у глухий кут, але він виконує завдання затягування часу. А час працює на нас», – каже політолог.

Погоджується з тим, що мінський процес є лише затягуванням часу, і колишній представник України у контактній групі у Мінську Роман Безсмертний. Більшу надію він покладає на Нормандський формат.

Завіса буде опущена, а через рік ми отримаємо за нею інших акторів
Роман Безсмертний

«Весь зміст мінського процесу в тому, щоб домовлятися, щоби далі домовлятися. Якщо ця концепція буде виконана, то це максимально, що можна зробити у нинішніх міжнародних умовах, які складаються. Я думаю, що у цьому плані «Нормандська четвірка» зіграє ключову роль. Буде продемонстровано, що «тіло» ще тепле і ще дихає. Не дуже серйозно там дихає, але дихає. Максимально, що можна очікувати від цієї зустрічі, – це продовжити діалог. Не тільки рішення. З моєї точки зору, це може бути, як у театрі – завіса. Завіса буде опущена, а через рік ми отримаємо за нею інших акторів. Змінених частково. А після того ще невідомо, чи вона підніметься взагалі», – вважає Безсмертний.

Експерт від України у контактній групі у Мінську Ольга Айвазовська наголошує на тому, що тільки завдяки підтримці переговорного процесу вдається утримувати режим західних санкцій проти Росії.

Без Мінська не буде санкцій. Подушка економічної стабільності у РФ – до 2018 року. Тоді в економіці Росії почнуться незворотні процеси
Ольга Айвазовська

«У мінському форматі немає довіри. Немає правди, тому що Росія не визнає себе стороною. У нас є тільки час і розмови. Чи цей час грає на нас? Без Мінська не буде санкцій. А санкції грають проти Росії в інтересах України. Подушка економічної стабільності у РФ – за різними підрахунками – до 2018 року. Тоді в економіці Росії почнуться незворотні процеси, які не можна буде стабілізувати ані золотовалютним запасом, нафтодолорами, газодоларами, яких все менше і менше. Мінськ – це виграний час для того, щоби Україна могла посилити свої позиції», – пояснює значення процесу Айвазовська.

Президент України Петро Порошенко повідомив, що до зустрічі у «нормандському форматі», що запланована на 19 жовтня, того ж дня відбудеться зустріч між ним та Ангелою Меркель і Франсуа Олландом без Володимира Путіна.

У Кремлі ж заявляють, що президент Росії Володимир Путін 19 жовтня відвідає Берлін для участі у зустрічі «Нормандської четвірки».

«Президент завтра вирушить до Берліна, де він проведе переговори з Меркель, Олландом і Порошенком», – заявив у вівторок речник президента Росії Дмитро Пєсков.

ВИПУСК ПОВНІСТЮ:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG