Доступність посилання

ТОП новини

Адвокати: свідчення від Карпюка і Клиха добували тортурами


Адвокати Марина Дубровіна, Докка Іцлаєв й Ілля Новіков в залі суду в Грозному (архівне фото)
Адвокати Марина Дубровіна, Докка Іцлаєв й Ілля Новіков в залі суду в Грозному (архівне фото)

Адвокати громадян України Миколи Карпюка і Станіслава Клиха, апеляцію на вирок яким розглядає 26 жовтня розглядає Верховний суд Росії, заявляють, що слідство тортурами добувало свідчення українців.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, Марина Дубровіна і Дока Іцлаєв заявили, що неодноразово нагадували про неприпустимість використання свідчень, отриманих за допомогою фізичного тиску, але в цих клопотаннях відмовили.

«Після того, як Карпюк не погодився визнавати провину, стали погрожувати його сім’ї, і він підписав «зізнання». Протягом чотирьох діб слідства Микола Карпюк зазнавав тортур», – сказав Докка Іцлаєв.

«Я хотіла б звернути увагу на тортури, яким піддавався Клих. Сліди, які неможливо приховати», – заявила Марина Дубровіна.

Самих підсудних у залі суду в Москві немає. Вони беруть участь у засіданні через відеозв’язок.

Клих і Карпюк під час виступів також заявили про тортури і вкотре заперечили свою провину.

«Чеченський суд ніби оголосив екстериторіальність від закону і справедливості. Тут «закон» – це те, що скаже офіцер ФСБ», – сказав Микола Карпюк.

Зранку 26 жовтня депутат Верховної Ради України Надія Савченко прибула до Москви на суд у справі українців. За її словами, вона має намір підтримати Карпюка і Клиха.

Адвокат Ілля Новіков раніше цього місяця заявив, що Станіслав Клих перебуває у поганому стані, мало себе контролює. Про загрозливий психічний стан в’язня також заявляла російська правозахисниця Зоя Свєтова.

У травні 2016 року Станіслав Клих і Микола Карпюк були засуджені Верховним судом Чечні на 20 і 22,5 року ув’язнення відповідно. Колегія присяжних визнала українців винними в участі в бойових діях проти російських урядових військ під час Чеченської війни взимку 1994–1995 років у складі підрозділу «Вікінг», загибелі й пораненні кількох десятків російських солдатів.

Українці не визнають провини, заявляють, що ніколи не були в Чечні, були захоплені російськими силовиками незаконно і зазнали тортур під час слідства.

У серпні у Міністерстві юстиції України заявили про направлення Москві повторного запиту про екстрадицію ув’язнених Клиха і Карпюка.

XS
SM
MD
LG