Доступність посилання

ТОП новини

Члени НАЗК щомісяця преміювали самі себе на десятки тисяч гривень


Голова Національного агентства України з питань запобігання корупції (НАЗК) Наталія Корчак
Голова Національного агентства України з питань запобігання корупції (НАЗК) Наталія Корчак

Чотири члени Національного агентства із запобігання корупції щомісяця отримували до свого основного окладу дві надбавки та премію у розмірі місячної зарплати, у результаті замість одного стандартного окладу члени НАЗК отримували по чотири. Про це повідомляють журналісти програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та каналу «UA:Перший», посилаючись на відповідь НАЗК Центру протидії корупції.

Так, з квітня по вересень поточного року голова НАЗК Наталя Корчак отримала понад 700 тисяч гривень зарплатні. Щомісяця голова НАЗК отримувала оклад у розмірі 35 тисяч гривень, 50% від окладу у вигляді надбавки за вислугу, 100% окладу як надбавку за інтенсивність та 100% окладу у вигляді премії.

У липні та вересні поточного року всі чотири члени НАЗК отримали по 250% премії на додаток до окладу та надбавок.

«Критерії успішності роботи членів НАЗК визначали самі члени НАЗК. Вони вирішили, що треба себе преміювати. Вони вважають, що працюють досить успішно і виконують свої функції. Натомість те, що ми бачимо як антикорупційна організація зовні, НАЗК не забезпечило функціонування системи електронного декларування належним чином», – повідомила Радіо Свобода юрист Центру протидії корупції Олена Щербан.

На запитання журналіста, що послужило причиною збільшення виплати у десять разів від розміру встановленого окладу, голова НАЗК Наталія Корчак поскаржилася на несвоєчасне фінансування урядом роботи свого відомства та повідомила, що за рахунок премій, проведених через зарплату, члени НАЗК облаштовували свої робочі місця і заправляли картриджі.

«Більше того, значна частина премій іде на те, щоб якимось чином влаштувати свої робочі місця. Це зараз ми почали закупки якісь робити не зі своїх коштів, а до цього часу ми і картріджи заправляли і приносили свої комп’ютери», – повідомила Корчак.

«Фактично ми запускаємо електронне декларування без належного матеріально-технічного забезпечення. І більше того – коли ми ці кошти просили, ніхто нам їх оперативно не виділив до кінця. І питання будуть вирішувати за рахунок бюджету на наступний рік. А те, як ми робимо, які зусилля ми до цього докладаємо, це нікого не цікавить», – додала голова НАЗК.

На ранок 27 жовтня заплановане термінове засідання Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК). Як повідомляє прес-служба агенції, на порядку денному єдине питання – стан функціонування системи електронних декларацій. ​Раніше повідомлялося про нестабільну роботу системи, у НАЗК це пояснили великою кількістю запитів.

У вересні систему електронного декларування вдалося запустити із двотижневою затримкою та з другої спроби. 31 серпня, напередодні запуску, президент України Петро Порошенко заявив, що «програма кардинально перероблена». Після запуску НАЗК декілька разів відновлювали роботу Реєстру, а чиновникам доводилося переподавати свої декларації.

XS
SM
MD
LG