Доступність посилання

ТОП новини

У Страсбурзі оголосять лауреата премії Сахарова


Європейський парламент 27 жовтня має оголосити лауреата цьогорічної премії Сахарова «За свободу думки».

У трійці претендентів на премію – український політик, депутат Верховної Ради і правозахисник, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

Політичні групи Європейської народної партії та Європейських консерваторів і реформістів, які висунули кандидатуру Джемілєва на цю премію, заявляють, що лідер кримських татар заслуговує цього визнання з огляду на те, що «він присвятив все своє життя ненасильницькій боротьбі на захист прав людини і прав меншин, свободи слова і людської гідності».

Іншим номінантом став Джан Дюндар – колишній шеф-редактор турецької газети Cumhuriyet. Дюндара арештували у листопаді минулого року після того, як його газета опублікувала матеріал про нелегальне постачання Туреччиною зброї повстанцям у Сирії.

Номінантами також стали Надіа Мурад Басі та Ламія Аджи Башар – захисники спільноти єзидів та жінок, які пережили сексуальне рабство угруповання «Ісламська держава».

Церемонія нагородження відбудеться у Страсбурзі в грудні.

Премія в 50 тисяч євро, заснована Європарламентом у 1988 році, щороку вручається особам чи групам людей, що присвятили своє життя захисту людських прав і свободі слова.

У різні роки лауреатами премії ставали Нельсон Мандела, Білоруська асоціація журналістів, «Репортери без кордонів» і російське правозахисне товариство «Меморіал».

XS
SM
MD
LG