Доступність посилання

ТОП новини

Аласанія підтвердив, що посварився з владою в тому числі через програми розслідувань


Зураб Аласанія
Зураб Аласанія

Реформування телеканалу «UA:Перший» для створення Суспільного телебачення відбувається занадто повільно, бо стара система сильно опирається цьому – заявив в ефірі телеканалу «Настоящее время» голова Національної телекомпанії України Зураб Аласанія, який 1 листопада заявив про відставку за власним бажанням.

Він підтвердив, що комунікація з владою стосовно проблемних моментів була ускладнена в тому числі і через його «принципову позицію» щодо виходу на телеканалі низки програм розслідувань, зокрема програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода і «UA:Першого»).

«У мене з ними (представниками влади – ред.) погана комунікація. Саме тому, що було багато розслідувальних програм. Політики є політики, вони завжди хотіли, щоб ми були на їхньому боці. А ми не були на їхньому боці. І тому комунікації немає і не було, і ніякого тиску в цьому сенсі теж. Вони могли дзвонити, вони могли ображатися, ну і що?», – сказав Аласанія.

«Це була і програма «Схеми» у тому числі. Програма працювала чесно. Ви можете запитати своїх колег з Радіо Свобода, чи втручалися ми хоч раз за сто програм – жодного втручання не було. Я вимагав тільки журналістської якості. І вона була. Ось і все», – додав він.

Автор і ведуча програми «Схеми» Наталка Седлецька в ефірі каналу «Настоящее время» підтвердила слова Зураба Аласанії про невтручання в редакційну політику.

«Через те, що він стояв на нашому боці, допускав свободу слова і невтручання у редакційну політику наших програм, він тим самим, по суті, зіпсував собі взаємини з владою, точніше він в принципі їх, як я розумію, не мав. І він ніколи не передавав нам дзвінки щодо нашої програми з вимогами щось не видавати в ефір», – зазначила вона.

«Є великий ризик, що наступна людина, яка прийде за Зурабом, буде закривати проекти розслідувань, не продовжувати співпрацю, наприклад, з Радіо Свобода. І це треба буде сприймати не інакше, як акт цензури влади, вчинений руками зручних людей», – додала Наталка Седлецька.

Автор і ведуча програми «Схеми», журналіст-розслідувач Наталка Седлецька
Автор і ведуча програми «Схеми», журналіст-розслідувач Наталка Седлецька

1 листопада журналісти, медіа-експерти і народні депутати звернулися до президента, Кабміну і Верховної Ради з вимогою не зривати реформу суспільного мовлення. Вони об’єдналися в коаліцію «За суспільне мовлення» й оприлюднили свої вимоги. Також народні депутати зачитали їх на засіданні уряду 2 листопада.

2 листопада Кабінет міністрів України схвалив звільнення голови Національної телекомпанії Зураба Аласанії.

Раніше, коментуючи свою заяву про відставку, Зураб Аласанія зазначив: «Можливо, хоча б таким чином вдасться привернути увагу до проблем з бюджетом «Євробачення» і бюджетом майбутнього Суспільного. Цей вчинок не є шантажем влади, він є припущенням, що в перехідний період компанію має очолити людина більш компромісна, гнучка, здатна домовлятися і давати раду протилежним інтересам та інтересантам».

XS
SM
MD
LG