Доступність посилання

ТОП новини

Генералу Назарову оголосили обвинувальний акт у справі про збитий Іл-76


У Павлоградському міськрайонному суді, де триває розгляд справи про збитий озброєними сепаратистами під Луганськом літак Іл-76 з 49 українськими військовими на борту, оприлюднили обвинувальний акт щодо обвинуваченого в справі генерал-майора Віктора Назарова. Обвинувальний акт оголосив представник прокуратури на судовому засіданні 23 листопада.

Як йдеться в акті, Назаров як керівник штабу АТО був зобов’язаний здійснювати керування військовими частинами, залученими до операції, аналізувати інформацію і прогнозувати ймовірні дії незаконних збройних формувань на Донбасі, однак, обіймаючи посаду, недбало поставився до виконання своїх службових обов’язків.

Крім того, в акті вказано, що Назаров достеменно знав про розташування на аеродромі Луганська груп бойовиків, озброєних ПЗРК, тобто «усвідомлював, що політ літаків на вказаний аеродром буде здійснюватись на територію противника» і був поінформований про «терористичну загрозу».

«13.06.2014 року до штабу АТО з СБУ надійшла інформація – про те, що дві групи бойовиків озброєні ПЗРК, вирушили до аеродрому Луганська і мають намір збивати літаки», – зазначив прокурор.

За його даними, Віктор Назаров як керівник штабу АТО не організував протидію групам бойовиків і не гарантував безпеку українських військовослужбовців, відправлених до Луганська, що «призвело до вчинення теракту й загибелі 49 військовослужбовців». Матеріальні збитки держави, за даними з акту, оцінені в понад 28,7 мільйона гривень.

Раніше співробітники СБУ, свідки, яких суд опитував у справі, заявляли, що передавали до штабу АТО інформацію про перебування групи бойовиків з ПЗРК на аеродромі Луганська. Однак у своїх свідченнях у суді генерал-майор Віктор Назаров ці заяви спростовував.

У Павлограді на Дніпропетровщині вже майже півроку триває суд у справі про загибель у збитому озброєними сепаратистами літаку Іл-76 українських військових. На лаві підсудних – одна особа, генерал-майор Віктор Назаров, який на момент трагедії був начальником Штабу антитерористичної операції. Його обвинувачують у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 425 Кримінального кодексу України (недбалому ставленні до служби, вчиненому в бойовій обстановці, що призвело до тяжких наслідків).

14 червня 2014 року на території Луганської області з переносного зенітно-ракетного комплексу був збитий літак Іл-76МД. Він загорівся і впав. На його борту перебували 40 військовослужбовців 25-ї окремої парашутно-десантної бригади і 9 членів екіпажу. Усі загинули.

XS
SM
MD
LG