Доступність посилання

ТОП новини

Козацькі пісні Дніпропетровщини включили до Списку ЮНЕСКО всесвітньої нематеріальної культурної спадщини, що потребує термінового захисту


Козацькі пісні Дніпропетровщини претендуватимуть на включення до списку ЮНЕСКО
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

Козацькі пісні Дніпропетровщини претендуватимуть на включення до списку ЮНЕСКО (архівне відео)

Козацькі пісні Дніпропетровщини включили до Списку ЮНЕСКО всесвітньої нематеріальної культурної спадщини, що потребує термінового захисту. Рішення про це ухвалив Міжурядовий комітет із охорони нематеріальної культурної спадщини, що проводить сесію в Аддис-Абебі в Ефіопії.

Як мовиться в обліковій картці, яку підготувало Міністерство культури України, «елемент «Козацькі пісні Дніпропетровщини» перебуває у критичному стані, існує пряма загроза його зникнення протягом найближчих 2–5 років, оскільки вік виконавців козацьких пісень починається від 70–80 років».

«При цьому міжпоколінний процес передачі козацьких пісень фактично відсутній. Самі виконавці козацьких пісень гостро відчувають минущість свого мистецтва, яке, на думку всіх виконавців, вичерпується їхнім людським віком. Крім фізичного чинника, загрозу елементові становить незатребуваність справжньої, протяжної козацької пісні в побуті та під час сценічних виступів… Відсутність майданчика для звучання протяжної козацької пісні суттєво обмежує коло потенційних продовжувачів цього елементу», – мовиться в документі.

2014 року на Дніпропетровщині почали формувати номінаційне досьє для отримання статусу культурної спадщини людства ЮНЕСКО для козацьких пісень краю. Тоді дослідники фольклору зазначали, що працюють із десятками народних співочих гуртів краю, деякі з яких знають і виконують по кілька сотень народних пісень, маловідомих або невідомих дослідникам, а також записують пісні старожилів, носіїв автентичного співу. У результаті пошукової роботи формували також фото- і відео архів.

2013 року комітет ЮНЕСКО на сесії в Баку вніс у загальний список нематеріальної культурної спадщини петриківський розпис. Петриківське малярство стало першим елементом від України, який отримав цей статус.

XS
SM
MD
LG