Доступність посилання

ТОП новини

«Росія просто фізично не зможе збити наші ракети» – військовий експерт


Ілюстраційне фото. Українські ракетні комплекси в анексованому Криму, 2014 рік
Ілюстраційне фото. Українські ракетні комплекси в анексованому Криму, 2014 рік

Попри погрози Росії завдати у відповідь ракетного удару, Україна не відмовилася від навчань біля Криму. Відносини Києва і Москви знову загострилися. Напередодні Росія оголосила, що не заборонятиме над півостровом польоти цивільної авіації.

Речник президента України Святослав Цеголко заявляє, що під час сьогоднішніх випробувань на Херсонщині відбулося 16 пусків українських ракет. За словами Цеголка, про це президенту України Петрові Порошенку доповіли міністр оборони і начальник Генерального штабу.

«Усі (ракети – ред.) досягли цілей. Завдання на сьогодні виконано в повному обсязі», – написав він на своїй сторінці в Facebook.

Навчання Повітряних сил Збройних сил України продовжаться 2 грудня.

В рамках українських маневрів відбувається випробування зенітних ракет середньої дальності над відкритим морем.

До навчань залучаються екіпажі бойової та транспортної авіації, підрозділи зенітно-ракетних військ, а також радіотехнічних військ та зв'язку.

В кінці минулого тижня в російському Міноборони вручили військовому аташе посольства України в Росії ноту протесту в зв'язку з планами української сторони закрити 1 і 2 грудня повітряний простір над акваторією Чорного моря на захід від узбережжя Кримського півострова для проведення навчань. «Українська правда» напередодні опублікувала лист військового відомства Росії від 26 листопада, адресований українському військовому аташе. У документі повідомляється, що «при виявленні ракет, що стартували в зазначеному районі, вони будуть знищуватися силами протиповітряної оборони збройних сил Росії», а якщо українські ракети створять загрозу російським об'єктам, то «будуть нанесені удари для знищення засобів їхнього пуску».

Після цього в Києві нагадали Москві, що у відповідності до усіх міжнародних угод, суверенний повітряний простір Російської Федерації в Чорному морі закінчується «посередині Керченської протоки, що розділяє Крим і Таманський півострів», де українські військові не збираються проводити маневри.

Згідно з інформацією української військової розвідки, Росія перекинула до Криму зенітно-ракетні комплекси С300-ВМ і перевела на посилений режим несення служби на окупованому півострові всі наземні і корабельні засоби протиповітряної оборони.

Увечері 30 листопада секретар Ради національної безпеки і оборони України (РНБОУ) Олександр Турчинов заявив, що «погроза російської сторони застосувати зброю у відповідь на проведення ракетних стрільб – спроба перевести в активну фазу гібридну війну, яку Росія веде проти України протягом останніх трьох років». Крім прямих погроз, секретар РНБО України звернув увагу і на ще один агресивний крок північної сусідки: розгортання в безпосередній близькості від кордону України двох нових російських мотострілкових дивізій.

Олександр Турчинов
Олександр Турчинов

МЗС України найближчим часом має намір направити ноту протесту Росії і звернутися до міжнародного співтовариства через заяви Росії про готовність застосувати військову силу в разі навчальних стрільб біля анексованого Криму.

Про навчання на півдні України і проведення в їх рамках ракетних випробувань розповідає український військовий експерт Олег Жданов:

Олег Жданов
Олег Жданов

– Навчання відбуваються на полігоні «Широкий Лан» (під Миколаєвом). Ракетні запуски проводяться в акваторії Чорного моря. Якщо дивитися по карті, це неподалік Одеси паралельно кримському узбережжю. Глибина району маневрів – 200 кілометрів, ширина – близько 50 кілометрів, тобто такий коридор – це поле для мішеней, яке ми оголошуємо, а повітряний простір закривається в радіусі 500 кілометрів. Ми офіційно попередили світове співтовариство, виконали всі вимоги міжнародних норм, вказавши відповідні координати району, над яким закривається повітряний простір.

Анексія Криму незаконна, ніким не визнана в світі, тому повітряним простором над Кримським півостровом керують українські диспетчери. Всі польоти над територією Криму без дозволу Києва є незаконними
Олег Жданов

Тим більше, що анексія Криму незаконна, ніким не визнана в світі, тому повітряним простором над Кримським півостровом керують українські диспетчери. Всі польоти над територією Криму без дозволу Києва є незаконними. Ми проводимо планові навчання з підвищення боєздатності української армії, і плюс до цього – випробування нових видів озброєнь. В тому числі, можливо, будуть і випробування вітчизняного ракетного комплексу «Грім-2».

– А чим є цей комплекс і на якій відстані його ракети можуть вражати цілі?

– Це оперативно-тактичний ракетний комплекс, який розроблявся ще в кінці 1990-х – початку 2000-х років дніпропетровським конструкторським бюро «Південне». І на сьогоднішній день його заявлені тактико-технічні характеристики для нашої армії: гарантована дальність – 480 кілометрів, а для ракетних комплексів, що направляються на експорт, – 270 кілометрів. В «Південному» кажуть, що можна встановлювати на цю головну частину двигун, який дозволить запускати ракети і на відстань до 2000 кілометрів. Це базовий ракетний комплекс, який, скажімо так, дістали з полиць і струсили з нього пил, він практично був готовий. Зараз його відтворили і намагаються проводити його випробування.

– У Міноборони Росії погрожують атакувати українські пускові установки і збивати українські ракети, якщо стрільби будуть проведені в морській акваторії біля Криму.

– Справа в тому, що на сьогоднішній день немає способів боротьби з оперативно-тактичними ракетами (ОТР). Жодна протиракетна система, жодна система ППО збити таку ракету не може, оскільки відстань в 300 кілометрів вона долає всього лише за 6 хвилин. Згадайте іракського диктатора Саддама Хусейна, ракетний комплекс С-300 зразка 1970 року. З С-300 було скоєно 169 пусків по Тель-Авіву під час першої кампанії в Перській затоці. Всі пуски були успішними. Американці після закінчення війни у всіх своїх звітах визнали, що ракету цю збити не вдалося. Швидкість польоту ракети – 1100 метрів в секунду. Її всі бачать, але відреагувати на неї і сучасні системи ППО не можуть. У перспективі можливо, що ці ракети будуть збиватися електронними гарматами, які взяті на озброєння в США.

Росія просто фізично не зможе збити наші ракети
Олег Жданов

Тобто, Росія просто фізично не зможе збити наші ракети. Що ж стосується наших пускових установок, то вони знаходяться на материковій території України.

На цих навчаннях будуть присутні міжнародні спостерігачі, в тому числі з країн НАТО. У нас офіційно відкрито представництво Північноатлантичного союзу, і ми як партнери НАТО запрошуємо представників альянсу на всі наші маневри. І тепер уявіть нанесення ракетного удару по наших пускових установках на очах міжнародних спостерігачів. Це фактична війна. Росія досі не може визначитися, що далі робити з Донбасом. Вони навіть бояться визнати, що там їхні війська перебувають, тому що це фактично легалізація війни. Міжнародний суд в Гаазі вже прирівняв анексію Криму до збройного конфлікту, тобто вже вони готові розглядати це як військовий злочин. І ще вони завдадуть по нашій території ракетного удару або бомбового удару за допомогою авіації? Так тоді це все, це трибунал. І в такому випадку будуть тільки посилені санкції проти Росії як країни-агресора, яка розв'язала війну на Європейському континенті.

Тим часом Російська Федерація, як зазначає колишній очільник Служби зовнішньої розвідки України, генерал Микола Маломуж, прагне використовувати будь-які приводи, в тому числі і ракетні стрільби, для нагнітання напруженості і загострення відносин з Україною:

Микола Маломуж
Микола Маломуж

«Це і збільшення обстрілів на Донбасі, в чому Москва намагається звинувачувати Україну, і арешти в Криму нібито «українських диверсантів», і зараз, коли ми оголосили навчання, вони заявляють, що будуть знищувати наші ракетні комплекси.

Вони будуть демонструвати готовність завдати ударів. Можливо, будуть піднімати в повітря і літаки, і налаштовувати свої протиракетні системи, але самих ударів по наших установках, думаю, не буде. Це такий формат холодної війни, наближений до її бойової частини
Микола Маломуж

Звичайно ж, вони будуть демонструвати готовність завдати ударів. Можливо, будуть піднімати в повітря і літаки, і налаштовувати свої протиракетні системи, але самих ударів по наших установках, думаю, не буде. Це такий формат холодної війни, наближений до її бойової частини. Російська ракетна атака – це фактично війна. Навряд чи Москва піде на такий крок, налаштувавши весь світ проти себе не тільки в політичному і економічному плані, але і в бойовому. Ця історія буде максимально використана Росією для демонстрації своєї сили, але до гарячої фази, вважаю, справа не дійде. Знаючи жорстку, агресивну політику Росії, нам, думаю, не потрібно створювати передумов до загострення протистояння і до можливих навіть випадкових зіткнень. В умовах військової загрози зі сходу нерозумно зараз там проводити навчання. Зрештою, їх можна було б і перенести. Але ми проявляємо принциповість і заявляємо, що, незважаючи ні на що, навчання відбудуться в запланованому районі».

І хоча міжнародне право на стороні України, що оголосила навчання в акваторії Чорного моря, нинішня конфліктна ситуація з Росією, на думку експертів, може призвести до небезпечної ескалації напруженості.

Кілька днів тому в «Росавіації» заявили, що «Україна в односторонньому порядку» нібито ухвалила рішення провести ракетні стрільби в «суверенному повітряному просторі Росії в районі Криму», де здійснюються польоти цивільних і державних повітряних суден. При цьому Москва поскаржилася в ICAO (International Civil Aviation Organization, Міжнародна організація цивільної авіації) на плани проведення Києвом військових навчань. Водночас в українській Державіаслужбі нагадали, що, згідно з міжнародними нормами , Україна є єдиною державою, яка регулює повітряний простір над Кримським півостровом, відповідно до рішення Ради ІСАО від 17 лютого 1997 року.

І хоча міжнародне право на стороні України нинішня конфліктна ситуація з Росією навколо навчань, на думку директора Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслана Бортника, може привести до небезпечної ескалації напруженості: «За великим рахунком ми даємо привід Росії для широкого спектру її реакцій. Але що буде, якщо, припустимо, сьогодні вибухне якась ракета на території Кримського півострова, біля якогось соціального об'єкта? Чи зможемо ми довести, що це не наша ракета після відомої трагедії над Чорним морем із загибеллю пасажирського літака (4 жовтня 2001 року під час українських навчань в Криму над морською акваторією був ненавмисно збитий авіалайнер авіакомпанії «Сибір» – ред.). Україна зараз стала учасником політтехнологічної гри, в якій від неї абсолютно нічого не залежить, з одного боку. А з іншого – ці навчання добре вкладаються в стратегію російського керівництва щодо нашої країни, реалізація якої почалася в серпні цього року, коли в Криму заарештували першу групу нібито «українських диверсантів». Саме з цього часу Москва почала говорити про українську «агресивну» державу, яка намагається зірвати переговорний процес в Мінську, і в рамках «нормандської четвірки» з врегулювання конфлікту на Донбасі. Для цієї мети російська пропаганда активно висвітлює затримання і арешти «українських диверсантів», замах на ватажка угруповання «ЛНР» Ігоря Плотницького та вбивство в Донецьку бойовика «Мотороли» (Арсена Павлова).

Нинішні українські військові маневри дозволяють Кремлю заявляти, що Київ – «винуватець» ескалації ситуації і намагається розкрутити маховик протистояння. Навчання, які відбуваються в нинішній формі, мені здається, завдадуть щонайменше політичної шкоди Україні, а як максимум – результати можуть бути дуже непередбачуваними
Руслан Бортник

І нинішні українські військові маневри також укладаються в цю канву, вони дозволяють Кремлю заявляти, що Київ –-«винуватець» ескалації ситуації і намагається розкрутити маховик протистояння. Це не в наших інтересах і навчання, які відбуваються в нинішній формі, мені здається, завдадуть щонайменше політичної шкоди Україні, а як максимум – результати можуть бути дуже непередбачуваними, тому що ми розв'язуємо руки Росії».

Як заявив 1 грудня президент Петро Порошенко, Україна проводить ракетні стрільби, не зважаючи на погрози Росії, щоб «бути готовою на випадок повномасштабного вторгнення російської армії в країну». Він повідомив про перші успішні пуски зенітних ракет поблизу Криму.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG