Доступність посилання

ТОП новини

Рада закликала держави світу визнати Голодомор 1932-1933 років геноцидом


Верховна Рада звернулася до національних парламентів держав світу щодо визнання Голодомору 1932–1933 років в Україні злочином геноциду українського народу. За ухвалення відповідної постанови №3525 проголосували 233 народних депутатів за мінімально необхідних 226.

«Сьогодні Україна знову стала жертвою агресії сталінських послідовників із Кремля. Україна протистоїть не лише агресії зі сходу, але й масштабній інформаційній навалі, опертій на брехню. Агресор знову вибудовує стіну пропаганди, щоб приховати свої злочини. І сьогодні, як і вісім десятків років тому, Україна потребує слова правди, щоб світ знав», – йдеться у зверненні.

«Верховна Рада України, вшановуючи пам’ять убитих голодом, висловлює глибоку подяку усіх тим, хто проривав вибудовану комуністичним тоталітарним режимом залізну завісу пропаганди і брехні, усім тим, хто зберігав пам’ять про трагедію, яку пережив Український народ і усім тим, хто по крупинках відновлював правду про Голодомор», – додають автори звернення.

Депутати очікують, що ухвалення постанови сприятиме «приверненню уваги міжнародної спільноти до порушення прав людини в Україні у зв’язку зі збройною агресією Росії та окупацією територій України», та ще раз нагадає «світу про жахливу трагедію – Голодомор».

У листопаді 2006 року Верховна Рада України визнала Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу.

24 країни світу визнали Голодомор в Україні геноцидом.

Україна з посиланням на дані науково-демографічної експертизи стверджує, що загальна кількість людських втрат від Голодомору 1932–33 років становить 3 мільйони 941 тисячу осіб, а втрати українців у частині ненароджених становлять 6 мільйонів 122 тисячі.

XS
SM
MD
LG