Доступність посилання

ТОП новини

Про «двомовну Україну» говорять «корисні ідіоти» або ті, що працюють на ворога (огляд преси)


Малюнок художниці Вікторії Целуйко
Малюнок художниці Вікторії Целуйко

Соціологічні дослідження свідчать, що в інформаційному просторі України досі переважає російська мова, інформує тижневик «Країна». Державною мовою виходять менш як 10 відсотків журналів, її частка на телебаченні становить близько третини. Журналісти дізнавались – чи можлива безконфліктна українізація України? Деякі експерти видання переконані, що кількість україномовних у державі повинна збігатися з відсотком українців. Інакше проблеми Криму та Донбасу виникатимуть постійно, зазначає видання. Має бути цілісний мовний простір, за винятком мов національних меншин. Ті, які розповідають про існування «двомовної України», – або «корисні ідіоти», або працюють на ворога, переконують експерти тижневика.

З ініціативи Міністерства фінансів в Україні невдовзі має з’явитися Служба фінансових розслідувань. Однак журналістів газети «День» насторожує, що на кожну гостру й болючу суспільну проблему створюється бюрократична структура, а нерідко – ціла низка контрольно-наглядових інституцій. За підрахунками аналітиків, нині в Україні існує близько трьох десятків державних структур, покликаних запобігати і протидіяти злісним фінансовим зловживанням та хронічній корупції. Відтак, нездорова конкуренція інтересів і «бої без правил» за сфери впливу неминучі. Докладніше про плюси та мінуси появи ще одного «борця» з корупцією в правоохоронному полі України «День» розповідає у статті «Навіщо нам Служба фінансових розслідувань?».

Мораторій на продаж природних ресурсів не є панацеєю від розбазарювання сировини. Проблема є глибшою та об’ємнiшою, констатує газета «Україна молода». Докладніше про те, чому Європа хоче скасування мораторію на вивіз лісу-кругляка, видання розповідає в матеріалі «Покотився кругляк лісом».

Газета «День» підрахувала, що на боксерському ринзі Віталій Кличко провів 47 матчів і переміг у 45 з них. Якою є його статистика перемог на посаді мера Києва? Адже 8 грудня столичний голова представляє звіт за рік роботи. Про здобутки і недопрацювання київського очільника «День» розповідає в публікації «Звичай і права» для Києва».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG