Доступність посилання

ТОП новини

Механізм, що блокував «безвіз» Україні, підтримав профільний комітет Європарламенту


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Оновлений механізм призупинення безвізових режимів із Євросоюзом третім країнам у разі зловживань, переважною більшістю голосів підтримав Комітет із громадянських свобод, юстиції і внутрішніх справ Європарламенту. Рішення, ухвалене 8 грудня, відкриває шлях для остаточного ухвалення в ЄС скасування віз громадянам України і Грузії.

Як повідомили в Раді ЄС, напередодні було досягнуто консенсусу між Радою ЄС і Європарламентом щодо компромісного тексту щодо впровадження механізму тимчасового призупинення безвізових режимів.

Цей механізм дозволятиме припинення на дев’ять місяців вільних пересувань Шенгенським простором іноземним громадянам, у разі стрімкого зростання нелегальної міграції чи інших зловживань «безвізом» тією чи іншою третьою державою з-поміж 60 країн, із якими ЄС має безвізовий режим.

Водночас це надає можливість фактичного винесення на одну із наступних пленарних сесій Європарламенту питання щодо скасування віз громадянам України та Грузії. Якщо український «безвіз» не розглядатимуть наступного тижня на сесії, яка відбудеться 12-15 грудня, то це питання буде внесене до порядку денного пленарного засідання, що заплановане на 16-19 січня.

XS
SM
MD
LG