Доступність посилання

ТОП новини

Опитування: 78% українців називають право на життя найважливішим


78% українців вважають право на життя найважливішим правом людини. Про це свідчать результати соціологічного дослідження «Права людини в Україні», яке проводилося фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та фірмою «Ukrainian Sociology Service».

Відповідно до опитування, 63% респондентів найважливішим правом людини назвали право на соціальне забезпечення, а право на житло – 58%.

За словами голови правління фонду Ірини Бекешкіної, найбільш цінні права для українців пов’язані з із забезпеченням життєвих потреб людей.

«Я думаю, що це не несподіванка, те що в ситуації жорсткої економічної кризиі падіння рівня життя, найбільш важливим все-таки для людей є права, які є пов’язані з життєвим забезпеченням, з матеріальними речами», – сказала вона.

Бекешкіна також зазначила, що третина (30%) українців готова поступитися державі часткою своїх прав та громадських свобод в обмін на власний добробут, 35% опитаних, навпаки, заради особистої свободи та гарантій дотримання всіх громадянських прав готові терпіти певні матеріальні труднощі.

Згідно з опитуванням, дотримання в Україні основних прав людини оцінюється громадянами переважно не задовільно: при оцінці рівня дотримання базових прав особистості, політичних, соціальних та економічних, культурних та екологічних прав за 5-ти бальною шкалою, всі середні оцінки є меншими за 3 бали.

На думку респондентів, найефективнішими способами захисту прав людини в Україні є звернення до засобів масової інформації (так вважають 28% опитаних), звернення до Європейського суду з прав людини (19% опитаних), використання родичів та знайомих (16%), звернення до суду (16%). При цьому близько 19% опитаних вважають, що жодних ефективних засобів захисту прав людини в Україні не існує.

Соціологічне дослідження «Права людини в Україні» проводили з 22 жовтня по 6 листопада. Усього опитали 2002 респондентів, опитування проводилося у всіх областях України, Києві та контрольних українською владою районах Донецької та Луганської областей.

XS
SM
MD
LG