Доступність посилання

ТОП новини

ООН: цивільні на сході України стикаються із «безліччю порушень прав людини»


ООН заявляє, що цивільні жителі на сході України стикаються з «безліччю порушень прав людини» через нездатність сторін конфлікту реалізувати мирну угоду, підписану в лютому 2015 року.

В опублікованому 8 грудня звіті Управління Верховного комісара ООН з прав людини заявляє, що найбільше страждають люди, які живуть поблизу лінії зіткнення між територіями, контрольованими урядом України і підтримуваними Росією сепаратистами.

Ці цивільні «страждають від серйозної нестачі безпеки через військові дії поблизу їхніх будинків, загрози від мін і нерозірваних боєприпасів, а також від суворих і непропорційних обмежень на свободу пересування», йдеться у звіті.

У доповіді також вказано, що сепаратистські угруповання, які контролюють частини Донецької і Луганської областей, «продовжують позбавляти людей їхніх основних прав і будь-якого ефективного механізму правового захисту».

Звіт охоплює період між 16 серпня і 15 листопада і включає в себе документовану інформацію, засновану на розмовах з очевидцями і жертвами.

Протягом періоду моніторингова місія ООН з прав людини в Україні зафіксувала 32 пов’язані з конфліктом смерті серед цивільного населення і 132 травми.

За даними ООН, станом на 1 грудня число цивільних і військових жертв конфлікту, що почався у квітні 2014 року, склало 9758 людей, ще 22779 – поранені. В ООН заявляються, що справжнє число загиблих може бути більшим.

XS
SM
MD
LG