Доступність посилання

ТОП новини

Комітет з нацбезпеки просить СБУ перевірити факти візиту Савченко до Мінська – Вінник


Іван Вінник
Іван Вінник

Комітет Верховної Ради з національної безпеки і оборони звернувся до голови СБУ Василя Грицака з запитаннями щодо візиту депутата Надії Савченко до Мінська. Про це, як інформує сайт «Блоку Петра Порошенка», заявив телеканалу «112 Україна» народний депутат з фракції БПП, секретар комітету Іван Вінник.

«Ми від комітету тільки звернулися до голови СБУ з низкою запитань, починаючи від того, чи відвідувала Савченко Білорусь, чи було узгоджено це відрядження, чи надавала СБУ такі повноваження. Крім того, якщо не узгоджувалося це питання, провести перевірку, передбачену законом, і вирішити питання про порушення кримінального провадження за відповідною статтею», – заявив Вінник.

Він також зауважив, що парламентський комітет може ініціювати звернення до парламенту України щодо зняття з Савченко повноваження представляти Україну в Парламентській асамблеї Ради Європи.

Сама Савченко ввечері 12 грудня заявила, що зустріч із ватажками донецьких та луганських сепаратистів Олександром Захарченком та Ігорем Плотницьким була необхідна, щоб звільнити полонених.

«У луганських, донецьких і російських тюрмах тепло не буде. Тому кожен українець має зробити все для того, щоб забрати наших героїв додому, навіть якщо для цього доведеться віддавати тих, хто стріляв у нас», – сказала Надія Савченко.

Наприкінці минулого тижня російський міністр закордонних справ Сергій Лавров заявив у Гамбурзі, що Росія та бойовики готові до обміну полоненими за формулою «всі на всіх» і не проти навіть обміняти Сенцова, Клиха і Сущенка – але процес, мовляв, гальмує небажання Києва сісти за стіл переговорів з представниками сепаратистів.

Колишній член делегації України на переговорах Тристоронньої контактної групи в Мінську Роман Безсмертний вважає, що між цією заявою і поїздкою Савченко є зв’язок: на тлі виборів у Франції та Німеччині Росією знайдена база для нав’язування Україні подальшої поведінки в конфлікті.

XS
SM
MD
LG