Доступність посилання

ТОП новини

У Швеції відхилили запит «Газпрому» про оренду порту для будівництва «Північного потоку-2»


У Швеції відхилили запит російського газового монополіста «Газпрому» про оренду території порту для зберігання труб для будівництва нового газогону «Північний потік-2», відомого також як Nord Stream 2.

Рада з технічних питань шведського острова Ґотланд одностайно ухвалила не дозволити «Газпромові» використання для цього гавані Сільте.

Попереднього дня, в середу, шведське місто Карлсгамн на материковій частині країни, на її південному сході, вирішило заморозити розгляд схожого питання.

Компанія Nord Stream 2 AG, створена для будівництва газогону, заявила у відповідь, що буде шукати альтернативні місця на узбережжях Балтійського моря для забезпечення будівництва.

На початку тижня, зустрічаючись із представниками острова й міста, міністри оборони Швеції Петер Гультквіст і закордонних справ Марґот Вальстрем поінформували їх, що ймовірний дозвіл пішов би на шкоду оборонним і політичним інтересам Швеції. Але вони нагадали, що шведська конституція не дає урядові права втручатися в такі рішення місцевої влади.

Острів Ґотланд посідає стратегічно важливе місце в Балтійському морі. У вересні Швеція, що дотримується нейтралітету, розмістила на ньому свої війська на постійній основі вперше з 2005 року – як заявили у Стокгольмі, як сигнал Росії після її агресії проти України і дедалі більшого російського тиску на балтійські держави Естонію, Латвію і Литву.

Місто Карлсгамн також стратегічно важливе – біля нього розташована головна військово-морська база Швеції в Карлскруні.

Проект «Північний потік-2» має постачати газ із родовищ на півночі Росії безпосередньо до Німеччини дном Балтійського моря, оминаючи традиційні транзитні маршрути через Україну і Словаччину. Проект має розширити здатності вже збудованого першого «Північного потоку». Компанія Nord Stream 2 AG («Північний потік-2»), що займається плануванням будівництва, належить російському «Газпромові» на 100 відсотків через його філію в Нідерландах.

Критики вважають, що, на відміну від першої черги, вже наявного газогону «Північний потік», планована друга не має економічного обґрунтування і є суто політичним проектом Кремля, що має на меті збільшити залежність Європи від російського газу.

XS
SM
MD
LG