Доступність посилання

ТОП новини

ВООЗ: гуманітарним організаціям наказали залишити зону евакуації в Алеппо


Люди, яких евакуювали зі східної частини Алеппо, 16 грудня 2016 року
Люди, яких евакуювали зі східної частини Алеппо, 16 грудня 2016 року

Всесвітня організація охорони здоров’я заявляє, що евакуація з утримуваних повстанцями районів сирійського Алеппо зупинилась, гуманітарним організаціям і автомобілям без пояснень наказали залишити район.

«Міжнародний комітет Червоного Хреста і Сирійський арабський Червоний Півмісяць, а також ВООЗ отримали вказівку залишити район зі «швидкими» й автобусами, причин цього нам не пояснили», – заявила представниця ВООЗ Елізабет Гоф зі східного Алеппо.

«Я припускаю, що повідомлення надійшло від росіян, які ведуть спостереження за територією, – сказала вона. – Тривожною частиною цього є те, що там, в оточених районах Алеппо, досі залишається значне число жінок і немовлят, дітей віком до 5 років, які мають бути евакуйовані».

Раніше 16 грудня евакуація цивільних і повстанців із утримуваної повстанцями частини сирійського Алеппо знову зупинилася – на тлі повідомлень про порушення перемир’я. Сирійське державне телебачення повідомило, що повстанці порушили угоду про припинення вогню, намагаючись вивезти з собою полонених. Водночас представники повстанців і проопозиційний телекалал Orient TV заявляють, що шиїтські бійці, які воюють на боці уряду Сирії, обстріляли колону автобусів, що залишали Алеппо.

Агенція Reuters також цитує свідка, який заявляє про щонайменше чотири вибухи в районі, звідки виїжджали автобуси.

Раніше державне телебачення повідомляло, що евакуація триває другий день. За повідомленням, 16 грудня чотири колони з повстанцями і цивільними відбули з утримуваної повстанцями території на сході Алеппо.

Евакуацію проводили в умовах дії угоди про перемир’я, досягнутої за посередництва Росії і Туреччини, після того, як сили президента Сирії Башара Асада і їхні союзники витіснили повстанців із більшості районів східного Алеппо. Цей наступ різко критикували ООН і західні уряди через численні жертви серед цивільного населення.

Повстанці контролювали східну частину Алеппо від 2012 року.

16 грудня Рада безпеки ООН збереться на екстрене засідання у зв’язку з ситуацією в Алеппо. На скликанні засідання наполягла Франція, яка вимагає відправити до Сирії групу міжнародних спостерігачів. Вони повинні простежити за евакуацією цивільних осіб і доставкою гуманітарної допомоги.

XS
SM
MD
LG