Доступність посилання

ТОП новини

Обама попередив Росію про відповідь на подальші кібердиверсії


Барак Обама на прес-конференції в Білому домі, 16 грудня 2016 року
Барак Обама на прес-конференції в Білому домі, 16 грудня 2016 року

Президент США Барак Обама попередив Росію, що її подальші кібернетичні диверсії, на кшталт втручання в перебіг виборів, не залишаться без відповіді.

Як сказав він журналістам, він хоче дати Росії сигнал зупинити такі дії, «бо ми можемо й вам багато чого зробити».

За словами Обами, коли настане потреба, Росія безпосередньо відчує наслідки відповіді США, про яку не будуть попереджати.

Президент США знову підтвердив, що під час зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним на полях саміту «Групи двадцяти» в Китаї у вересні він прямо говорив із російським керівником про втручання Росії й попередив про необхідність зупинити його і про неминучі наслідки.

У відповідь на запитання, чи Обама особисто вважає, що Путін сам наказав здійснити кібердиверсії перед виборами у США, він відповів: «Мало що стається в Росії без Володимира Путіна. Це дуже ієрархічна діяльність» – особливо, додав Барак Обама, коли йдеться про втручання у США.

За словами американського керівника, нині представники спецслужб США готують звіт про це втручання і оприлюднять його до кінця його терміну на посаді. Як сказав Обама, відповідаючи на закиди Москви про бездоказовість звинувачень Вашингтона, в цьому звіті будуть подані ті докази, які можна буде оприлюднити, щоб не розкрити джерела і методи роботи спецслужб США. Але, попередив він, значна частина доказів залишиться таємною, щоб можна було дієво протистояти кібервтручанням Росії в майбутньому.

У США вже не раз говорили про наявність доказів втручання Росії в комп’ютерні мережі США з метою зашкодити кандидатові від Демократичної партії Гілларі Клінтон і тим посприяти кандидатові від Республіканської партії Дональдові Трампу, який у перебігу передвиборчої кампанії виступав із проросійськими заявами і врешті й був обраний. І Трамп, і Кремль заперечували всі такі заяви.

У четвер американська медіакорпорація NBC News повідомила, що представники розвідувальних служб США вважають: президент Росії Володимир Путін був особисто причетний до таємної кампанії Росії на втручання у президентські вибори у США. За цим повідомленням, двоє чільних посадовців із безпосереднім доступом до розвідувальної інформації заявили, що з цієї інформації випливає: Путін особисто керував організацією публікацій та іншого використання даних, викрадених із серверів Демократичної партії США.

Ця інформація, що надійшла з дипломатичних джерел і від розвідників, що працюють на союзників США, має «високий рівень довіри», а це, за повідомленням NBC News, означає, що вона практично неспростовна.

Ці нові дані, як мовиться в повідомленні, свідчать про значно глибше залучення Путіна в кампанію з метою нашкодити кандидатові від демократів Клінтон, ніж вважали в жовтні – тоді, коли всі 17 спецслужб США підтвердили заяву, що до зламу серверів Демпартії причетна влада Росії.

XS
SM
MD
LG