Доступність посилання

ТОП новини

Іран просить комісію під проводом ЄС розглянути порушення ядерної угоди


Міністр закордонних справ Мохаммад Джавад Заріф
Міністр закордонних справ Мохаммад Джавад Заріф

Іран просить провести засідання комісії, яка здійснює нагляд за виконанням ядерної угоди Тегерана зі світовими державами. Влада Ірану заявляє, що Сполучені Штати порушили цю угоду.

Офіційне інформаційне агентство Ірану IRNA повідомило 17 грудня, що міністр закордонних справ Мохаммад Джавад Заріф просив про організацію такої зустрічі в листі до верховного представника ЄС із закордонних справ Федеріки Моґеріні, яка координує роботу спільної комісії. До складу комісії входять Іран і світові держави, які в липні 2015 року досягли угоди щодо ядерної програми Тегерана. Крім Ірану, угоду підписали Франція, Німеччина, Велика Британія, Росія, Китай, США, а також Євросоюз.

15 грудня Білий дім заявив, що законопроект щодо Ірану, ухвалений обома палатами Конгресу США, стане законом автоматично, без підпису президента Барака Обами. Це рішення дозволяє американським законодавцям продовжити санкції США проти Ірану ще на 10 років.

Президент Обама не підписав закон, але також і не ветував його. Білий дім заявив, що цей законодавчий акт не вплине на реалізацію ядерної угоди, згідно з якою Іран погодився обмежити свою ядерну програму в обмін на зняття міжнародних санкцій.

XS
SM
MD
LG