Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр: рішенням щодо «Приватбанку» вдалося захистити 20 мільйонів громадян


Володимир Гройсман
Володимир Гройсман

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявляє, що рішенням про націоналізацію «Приватбанку» вдалося захистити майже 20 мільйонів громадян України, які були клієнтами цього банку.

«Ми ухвалили це рішення в першу чергу, щоб забезпечити стабільність банківської системи України і захистити гроші громадян України. За оцінками Національного банку України, розрив між сформованими резервами і кредитними ризиками станом на грудень сягнув майже 150 мільярдів гривень, що поставило під загрозу подальше обслуговування клієнтів банку», – сказав голова уряду у зверненні, оприлюдненому на його сторінці у Facebook.

За його словами, йдеться, зокрема про понад три мільйони пенсіонерів, понад 500 тисяч студентів і 1,6 мільйона соціально незахищених громадян, понад 3,5 мільйони зарплатних рахунків, про обслуговування 500 тисяч фізичних осіб-підприємців. «Ситуація з «Приватбанком» могла мати вкрай негативні наслідки для цілої фінансово-банківської системи України», – додав Гройсман.

Зараз, за його словами, у «Приватбанку» працює спеціальна команда, де є представники Нацбанку, Мінфіну і Фонду гарантування вкладів. «Ця команда технічно забезпечує передачу банку у державну власність. Власники і менеджмент «Приватбанку» пообіцяли сприяти процесу», – сказав прем’єр.

Він заявив, що кошти вкладників «Приватбанку» внаслідок його націоналізації переходять під 100-відсоткову гарантію держави.

«Нацбанк у цей період підтримає стабільність національної валюти і має для цього всі необхідні інструменти», – сказав прем’єр у відеозверненні.

Кабінет міністрів України на позачерговому засіданні 18 грудня ухвалив рішення передати в 100-відоткову державну власність найбільший в Україні банк «Приватбанк».

XS
SM
MD
LG