Доступність посилання

ТОП новини

Bellingcat: Росія вела систематичні обстріли проти України у 2014-му


Міжнародна група розслідувачів Bellingcat опублікувала новий звіт, у якому мовиться, що Росія вела проти України у 2014 році «систематичні» артилерійські обстріли та інші атаки, що було «фактично актом війни».

У звіті Bellingcat, опублікованому 21 грудня, підтверджується, що Росія умисно здійснила тисячі артилерійських і мінометних ударів у перші місяці конфлікту на Донбасі, участь у якому Москва заперечує.

Російські атаки були вирішальними у розпалюванні війни на сході України. Їхньою метою було завадити Києву відновити контроль над своєю територією.

«Наші докази свідчать: ніхто не може сказати, що ці артилерійські обстріли були здійсненні через помилку російського командування, або ж це були дії окремих командирів, що стріляли через кордон. Наші докази свідчать, що це були систематичні спроби російських військових зруйнувати українські війська вздовж кордону Донецької і Луганської областей у 2014 році. Це був фактично акт війни Росії проти України», – заявив Сін Кейс, один із дослідників Bellingcat.

Новий звіт Bellingcat є першою публічною оцінкою щодо обстрілів Росією через кордон українських військ на Донбасі влітку 2014 року.

Бойові дії на Донбасі тривають від квітня 2014 року. Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі. Москва ці звинувачення відкидає, заявляючи, що на Донбасі немає російських військових, але є «добровольці».

XS
SM
MD
LG