Доступність посилання

ТОП новини

Росія продовжила Едварду Сноудену дозвіл на проживання


Едвард Сноуден
Едвард Сноуден

Росія продовжила колишньому контрактникові американського Агентства національної безпеки Едварду Сноудену дозвіл на проживання. Про це 18 січня у Facebook повідомила речниця міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова.

За її словами дозвіл «щойно був продовжений ще на пару років».

Сноуден втік зі США і з серпня 2013 року живе у добровільному вигнанні у Росії. У період роботи за контрактом в Агентстві національної безпеки США він викрав тисячі секретних документів і в червні 2013 року надав їх у розпорядження кількох засобів масової інформації. Сполучені Штати вимагають видачі Едварда Сноудена, бо звинувачують його у шпигунстві та інших злочинах.

У липні 2016 року Білий дім відхилив петицію про помилування Едварда Сноудена.

Президент США Барак Обама пом’якшив покарання Челсі Меннінґ (Бредлі Меннінґу), що відбуває 35-річне покарання у в’язниці за передачу секретної інформації проекту WikiLeaks. 17 січня у Білому домі повідомили, що Меннінґ мають звільнити 17 травня.

Водночас речник Білого дому Джош Ернест наголосив, що існують «деякі важливі відмінності» між справі Меннінґ і Сноудена.

«Челсі Меннінґ є особою, яка пройшла через військовий кримінальний процес, належну правову процедуру, була визнана винною, засуджена за свої злочини, і визнала свою провину. Містер Сноуден втік до рук супротивника і шукав притулку в країні, яка останнім часом зробила скоординовані зусилля, щоб підірвати довіру до нашої демократії», – ідеться в коментарі речника Білого дому.

XS
SM
MD
LG