Доступність посилання

ТОП новини

У Запоріжжі перейменували останній об’єкт із іменем Леніна


На сесії Запорізької міськради, 28 лютого 2017 року
На сесії Запорізької міськради, 28 лютого 2017 року

На сесії Запорізької міської ради ухвалили надати острову Леніна на Дніпрі ім’я козацького гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного. За це проголосували 52 з 58 зареєстрованих на сесії депутатів.

Рішення перейменувати острів депутати ухвалили на підставі не декомунізаційних законів, а закону України «Про географічні назви».

«Відповідно до листа Державного науково-виробничого підприємства «Картографія» від 14.02.2017 № 154, острів імені Леніна розташований у межах міста Запоріжжя, інформація про найменування острова імені Леніна відсутня. Відповідно до листа Комунального закладу «Запорізький обласний краєзнавчий музей» Запорізької обласної ради від 07.02.2017 №17, у музеї не виявлено документів, які підтверджують юридичне найменування острова «імені Леніна». Проте посилання на «острів імені Леніна» зафіксовані в науково-публіцистичній літературі. При проведенні громадських зборів для обговорення пропозицій назви острова найбільшу підтримку учасників отримала пропозиція «острів імені Сагайдачного», – мовиться в пояснювальній записці до проекту рішення.

Острів Сагайдачного є штучним. Він утворився внаслідок затоплення правого берега Дніпра під час будівництва ДніпроГЕСу.

Раніше прокуратура Запорізької області розпочала слідство стосовно міської влади Запоріжжя за фактом зволікання у процесі декомунізації назв острова та озера Леніна.

XS
SM
MD
LG