Доступність посилання

ТОП новини

ВСУ: інформація про закриття провадження щодо Іванющенка не відповідає дійсності


Юрій Іванющенко
Юрій Іванющенко

У Верховному суді України заявляють, що інформація про закриття кримінального провадження щодо колишнього народного депутата від Партії регіонів Юрія Іванющенка не відповідає дійсності, суд такого рішення не ухвалював.

«Рішення щодо Іванющенка по суті не переглядав і, відповідно, не ухвалював рішення про закриття кримінального провадження щодо нього, а тому поширена з цього питання інформація не відповідає дійсності», – мовиться у заяві суду.

Як повідомили у Верховному суді, 16 лютого колегія суддів Судової палати у кримінальних справах ВСУ дійшла висновку про відсутність підстав для перегляду попередніх судових рішень про закриття провадження щодо Іванющенка, які оскаржував заступник генпрокурора.

Йдеться про ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 26 січня 2017 року та ухвалу судді Апеляційного суду міста Києва від 30 червня 2016 року – вони підтвердили попереднє рішення суду першої інстанції, що задовольнило скаргу захисника Іванющенка на бездіяльність заступника генерального прокурора і, серед іншого, зобов’язало прокурора, уповноваженого у кримінальному провадженні щодо Іванющенка, закрити це провадження.

Крім того, у ВСУ зауважують, що питання щодо допуску справи до провадження вирішується за відсутності учасників кримінального провадження, яким є й прокурор.

У вівторок генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що Верховний суд України ухвалив закрити всі справи щодо Іванющенка. За словами Луценка, Верховний суд ухвалив своє рішення без повідомлення прокуратури про нього.

У червні 2016 року в Генеральній прокуратурі України заявляли, що департамент спеціальних розслідувань здійснює «активне досудове розслідування» у справі бізнесмена Юрія Іванющенка, що також відомий у кримінальних колах на прізвисько «Юра Єнакіївський», у кримінальних провадженнях щодо розкрадання коштів Кіотського протоколу у 2012–2014 роках. Його оголосили в розшук у січні 2015-го.

У справах Іванющенка була ухвалена низка рішень судів різного рівня про його затримання протилежного змісту, через це він, зокрема, зник із бази даних про розшукуваних осіб Інтерполу, наразі його там немає.

Нині в базі даних про осіб, які переховуються від органів влади, він числиться як особа, розшукувана за статтями Кримінального кодексу України про «привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем», «незаконне збагачення, вчинене службовою особою», «вимагання, поєднане з насильством», «підроблення документів чи використання підроблених документів». Щодо нього діє ухвала суду про дозвіл на затримання з метою приводу.

У квітні 2014 року Європейський союз застосував заборону на в’їзд до ЄС і замороження рахунків щодо низки колишніх високопосадовців України, зокрема, і Юрія Іванющенка. Ці санкції накладаються щоразу на рік і відтоді вже кілька разів поновлювалися. Черговий перегляд цих санкцій має відбутися незабаром.

XS
SM
MD
LG