Доступність посилання

ТОП новини

Президент Туреччини назвав Нідерланди «залишками нацистів»


Реджеп Таїп Ердоган обіцяє відплатити Нідерландам
Реджеп Таїп Ердоган обіцяє відплатити Нідерландам

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган обіцяє відплатити Нідерландам після того, як Амстердам заборонив посадку літака голови Турецького МЗС, який планував провести у Роттердамі агітацію щодо референдуму.

Ердоган назвав нідерландців «залишками нацистів» і «фашистами».

11 березня Нідерланди відкликали дозвіл голові МЗС Туреччини Мевлюту Чавушоглу на приземлення його літака у Роттердамі.

Раніше у суботу мер Роттердама Ахмед Абуталеб заявив, що Мевлюту Чавушоглу не дозволено проводити агітацію щодо референдуму серед турецької громади під час його візиту до цього міста.

Чавушоглу, натомість, заявив, що все-таки приїде до Роттердама для зустрічі з виборцями.

Ще чотири запланованих акції турецьких політиків були скасовані в Австрії і одна у Швейцарії.

Після скасування подібного мітингу у Німеччині, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган звинуватив Берлін у «практикуванні нацизму».

Відносини між Туреччиною і країнами ЄС погіршилися упродовж останніх місяців, після того, як Захід почав звинувачувати Анкару у придушенні опозиції, що значно посилилося після спроби невдалого перевороту у Туреччині у липні 2016 року.

Референдум про пропоновані зміни до Конституції Туреччини про різке розширення повноважень президента призначений на 16 квітня. Анкара закликає взяти в ньому участь і проголосувати «за» і громадян Туреччини, що живуть в інших країнах.

Пропозиція, яку парламент Туреччини вже схвалив у січні, має перетворити країну з парламентської республіки на державу з президентом-головою виконавчої влади і надати йому право видавати укази, обов’язкові до виконання, запроваджувати надзвичайний стан, призначати міністрів та інших чільних державних посадовців чи розпускати парламент.

Крім того, в разі схвалення на референдумі реформа означатиме, що чинний президент Реджеп Тайїп Ердоган, який і домагається її запровадження для себе, отримає право залишатися на посаді до 2029 року.

XS
SM
MD
LG