Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпрі збирають кошти на перевезення до музею половецької скульптури XIІ століття


Виявлена істориками скульптура (Фото Дніпропетровського історичного музею)
Виявлена істориками скульптура (Фото Дніпропетровського історичного музею)

На Дніпропетровщині оголосили збір коштів для перевезення рідкісної половецької баби, знайденої у Павлоградському районі, до Дніпропетровського національного історичного музею.

Як повідомляють волонтери, від села, де пам’ятка зараз просто лежить в бур’янах і руйнується, до Дніпра – близько 120 кілометрів. Оренда спецтехніки, зазначили ентузіасти, обійдеться приблизно у три тисячі гривень.

Як підтвердили в Дніпропетровському національному історичному музеї, вага кам’яного ідола оцінюється в близько 800 кілограмів, для музейного автомобіля ця вага не підйомна. Водночас музейні співробітники зазначають, що знахідка в у поганому стані, без голови й потребує фахової реставрації перш ніж поповнить музейну колекцію кам’яної пластики.

Місце розташування артефакту не розголошують, щоб не принаджувати «чорних копачів».

У березні 2017 року в Павлоградському районі Дніпропетровщини виявили рідкісну знахідку – кам’яну скульптуру, датовану XIІ століттям, періодом розквіту половецької культури.

За даними завідувача відділу археології музею Олександра Старика, про незвичну знахідку – кам’яну брилу, що нагадує фігуру людини, – музейникам повідомили місцеві жителі. Виїхавши на місце, фахівці визначили, що це фігура половецького воїна.

У Дніпропетровському національному історичному музеї наразі 97 скульптур цього періоду. Статуя, яку знайшли, витримана в певному стилі, характерному для половців, обов’язкова риса – це руки під животом, які тримають чашу.

XS
SM
MD
LG