Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародні спостерігачі критикують референдум у Туреччині


Прихильники президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана, Стамбул, 16 квітня 2017 року
Прихильники президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана, Стамбул, 16 квітня 2017 року

Міжнародні спостерігачі критикують референдум у Туреччині про розширення повноважень президента, заявляючи що кампанія проводилася у нерівних умовах, а підрахунок голосів був затьмарений пізніми процедурними змінами.

У спільній заяві спостерігачів ОБСЄ і ПАРЄ, опублікованій 17 квітня, мовиться, що правове поле референдуму не відповідало демократичним стандартам.

У понеділок керівник виборчої комісії Туреччини заявив, що результати референдуму, який розширює повноваження президента Реджепа Тайїпа Ердогана, є дійсними. Про це Саді Ґювен заявив після того, як опозиційна Республіканська народна партія заявила про ймовірні порушення, у тому числі про використання непроштампованих бюлетенів.

Центральна виборча комісія Туреччини ввечері 16 квітня заявила, що 51,3 відсотка учасників референдуму підтримали пропоновані 18 конституційних поправок і зміни, що дозволять Ердогану залишатись при владі до 2029 року.

Республіканська народна партія вимагає перерахунку і заявила, що буде оскаржувати результати 37 відсотків виборчих дільниць.

Ґювен повідомив, що непроштамповані бюлетені були підготовлені виборчою комісією і були визнані дійсними.

Тим часом віце-прем’єр-міністр Мехмет Шимшек сказав, що ніяких дострокових виборів після референдуму не буде. Раніше припускали, що Ердоган може призначити нові вибори, оскільки його нові повноваження можуть вступити в силу одразу.

XS
SM
MD
LG